TERORIZAM

ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST ZA NAPAD U LONDONU Ubojica raspačavao al-Qaidine materijale i poticao djevojku da roditeljima odrubi glavu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.02.2020. u 14:13

Police forensic officers work outside of a Boots store on Streatham High Road in south London on February 3, 2020, after a man was shot dead by police on February 2, following reports he had stabbed two people. - British police were searching two homes on Monday after shooting dead a convicted terrorist who knifed two people in a London street. Sudesh Amman, 20, who was wearing a fake suicide vest, was shot on a busy road in south London on Sunday after what police said was an
AFP

Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad nožem u Londonu, priopćila je u ponedjeljak novinska agencija te skupine Amaq.

- Izvršitelj napada u četvrti Streatham u južnom Londonu je borac IS-a koji je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja - stoji u priopćenju.

Sudesha Ammana policija je ustrijelila pošto je u nedjelju izbo ljude na užurbanoj londonskoj ulici. Bio je 2018. zatvoren zbog terorističkih aktivnosti i pušten nakon odsluženja polovine trogodišnje zatvorske kazne. 

Amman je hvalio IS, raspačavao al-Qaidine materijale na internetu i poticao svoju djevojku da roditeljima odrubi glavu. U vrijeme napada bio je pod nazorom britanskih službi.

Premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak strože zakone za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu koji je počinio taj osuđenik za islamistički terorizam prerano otpušten iz zatvora.

Britanski političari nekoliko su puta pozivali da se zakoni za osumnjičenike povezane s terorizmom pooštre. Ovaj poziv se ubrzao pošto je u studenome bivši zatvorenik ubio dvoje ljudi i ranio još troje prije nego što ga je policija ustrijelila u blizini londonskog mosta.

U trenutku kad se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam, Amman je imao 17 godina i živio je s majkom te mlađom braćom i sestrama, rekle su vlasti. Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u travnju 2018. te su ga mjesec dana poslije naoružani policajci uhitili u sjevernom Londonu.

Kad je policija pregledala njegovo računalo i mobitel, pronašli su skinute materijale o izradi eksplozivnih naprava i izvođenju terorističkih napada, rekli su tužitelji.

U prosincu 2017. Amman je objavio fotografiju vođe Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadija, koji je ubijen u listopadu tijekom napada američkih snaga u Siriji, a bratu je u poruci poslao poruku "da je Islamska država tu da ostane".

Također je Jazidkinje, pripadnice kurdske etnoreglijske skupine koju je Islamska država brutalno progonila, opisao kao robinje i tvrdio da je Kuran omogućio da ih se siluje.

Policija je rekla da je podijelio internetsko izdanje al-Qaidina časopisa sa svojom obitelji, a u raspravi o školi s bratom napisao je da bi se "najradije raznio".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo