KORJENIT ZAOKRET

Islandska premijerka drugi put u braku. Ovaj put s partnericom

Island je prva zemlja na svijetu na čelu koje stoji lezbijka udana za svoju partnericu

Islandska premijerka Johanna Sigurdardottir (68), već ionako jedina šefica vlade na svijetu koja je otvoreno priznala da je homoseksualka, i službeno se “udala” za svoju dugogodišnju partnericu, spisateljicu Joninu Leosdottir (56), s kojom je od 2002. živjela u takozvanom civilnom partnerstvu, koje je homoseksualnim parovima na Islandu davalo ista prava kao i heteroseksualnim bračnim parovima.

Premijerka i njena životna partnerica uložile su zahtjev za pretvaranjem “civilnog partnerstva” u “službeni brak”, nakon što je islandski parlament 11. lipnja donio novi zakon u kojem se brak ne definira samo kao zajednica muškarca i žene, već i muškaraca i muškaraca, odnosno žene i žene. Zakon, koji je izglasan jednoglasno s 49 glasova za i 14 suzdržanih, stupio je na snagu ove nedjelje, a premijerka i njena partnerica bile su među prvima koje su iskoristile tu promjenu zakona. Institucija civilnog partnerstva na Islandu je uvedena 1996. godine.

Sigurdardottir, koja je već nekoliko puta do sad pokazala sposobnost probijanja granica, uključujući time da je postala prvom islandskom premijerkom, u politiku je ušla 1978. godine, i to kao članica Socijalnih demokrata. Iste godine je postala ministricom, a do sredine 1990-tih već se borila za mjesto čelnice stranke. Tad je izgubila u toj bitci, ali je pritom izgovorila rečenicu koja će je zauvijek pratiti.

- Moje vrijeme će doći! - najavila je tad Sigurdardottir, vjerojatno ni ne sluteći koliko je u pravu.

U međuvremenu, prije nego što je u veljači 2009. postala islandskom premijerkom u trenutku kad se Island suočio s financijskim poteškoćama, Sigurdardottir je čak napustila Socijalne demokrate i osnovala vlastitu stranku. Vratila im se 2000., a sedam godina kasnije postala je ministrica za socijalna pitanja. Njenu snagu potvrdila je i činjenica da ju je Forbes uvrstio na listu 100 najmoćnijih žena na svijetu.

Njeno vrijeme je, sudeći po svemu, došlo i u privatnom životu.

Prije nego što je upoznala svoju sadašnju ljubav bila je oženjena za bankara Torvaldura Johannessona, s kojim ima dva sina.

Novim zakonom Island se pridružio maloj grupiici zemalja u Europi koje su već legalizirale homoseksualne brakove, i to Belgiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Norveškoj, Švedskoj i od nedavno Portugalu. O tome trenutno razmišljaju i argentinske vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:48