SVJEDOČANSTVO

ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJEM JE PRED OČIMA LIKVIDIRAN RUSKI AMBASADOR 'Svi smo se bacili na pod, čulo se 30 hitaca, vidio sam mladića kako drži pištolj'

Napadač stoji iznad teško ranjenog, kasnije preminulog ruskog veleposlanika Andreja Karlova
 Hasim Kilic/Hurriyet / REUTERS

U Ankari je u ponedjeljak ubijen ruski veleposlanik u Turskoj Andrej Genadijevič Karlov (62), kojeg je tijekom otvaranja izložbe fotografija "Rusija u očima Turaka" sleđa ustrijelio mladi napadač, identificiran kao Mevlüt Mert Altıntaş (22), inače interventni policajac koji u galeriji nije bio na dužnosti.

Snimka napada, koju je objavila turska državna televizija TRT, pokazuje elegantno odjevenog muškarca u odijelu i kravati kako stoji iza veleposlanika. U jednom trenutku odjeknuli su pucnjevi, ustrijeljeni veleposlanik pada na pod, a kamera se okreće prema muškarcu koji maše pištoljem i izvikuje "Allahu Akbar. Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! Sve dok naše zemlje nisu sigurne, nećete biti sigurni ni vi!".

Nedugo nakon napada, turske službe sigurnosti "neutralizirale" su napadača.

Hasim Kilic/Hurriyet / REUTERS
Atentator s pištoljem stoji iznad ruskog veleposlanika Andreja Karlova koji leži na podu

Još uvijek nije u potpunosti jasno kako je napadač uopće došao u situaciju da nesmetano može izvršiti atentat na veleposlanika. Voa News saznaje od svjedoka napada da su uzvanici u galeriju prolazili kroz detektor metala, ali i da nije bilo dodatnih mjera sigurnosti zbog prisutnosti ruskog veleposlanika.

- Kad smo čuli pucnjeve, bacili smo se na pod. Vidio sam da je pištolj usmjeren prema stropu i da je veleposlanik, nažalost, na podu - rekao je vanjskopolitički novinar Bahar Bakir i dodao da je čuo između 20 i 30 hitaca prije nego je pobjegao iz prostorije.

Veleposlanik je bio pogođen s najmanje pet hitaca, a preminuo je u bolnici nedugo nakon napada.

Associated Press, čiji je fotograf također bio u galeriji, navodi da je najmanje jedan hitac napadač u ambasadora ispalio nakon što je već pao na pod.

Nakon pucnjave, krvnik je pobjegao na kat galerije gdje je sljedećih 15-ak minuta razmjenjivao vatru s policijom, koja ga je u konačnici ubila.

Moskva je ovaj čin odmah nazvala "terorizmom", turski dužnosnici optužili su pristaše klerika Fethullaha Gülena (kojeg predsjednik Erdogan drži odgovornim za pokušaj puča u srpnju ove godine), dok iz cijelog svijeta stižu oštre osude ovog napada.

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF DEATH  Russian Ambassador to Turkey Andrei Karlov lies on the ground after he was shot by unidentified man at an art gallery in Ankara, Turkey, December 19, 2016. Hasim Kilic/Hurriyet via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY.
REUTERS

Ovaj atentat dolazi u vrijeme kada su odnosi između Moskve i Ankare opterećeni ratom u Siriji jer podržavaju suprotstavljene strane. I dok je Turska tvrdi protivnik Asadovog režima, Rusija mu je dala silnu potporu - rasporedila je kopnene snage i stavila na raspolaganje svoje ratno zrakoplovstvo.

Upravo su zračni napadi ruskog ratnog zrakoplovstva bili ključni za sirijske vladine snage u sukobu s pobunjenicima u Alepu.

Američki State Department koji diplomatskim manevrima s Rusijom pokušava razriješiti izbjegličku krizu u Alepu, osudio je napad na ruskog veleposlanika.

Depo Photos / REUTERS
Atentator u odijelu i ubijeni veleposlanik Andrej Karlov na podu

Napad u Ankari uslijedio je dan nakon prosvjeda u Turskoj zbog uloge Rusije u Siriji, iako sada službena Moskva i Ankara surađuju kako bi se provela evakuacija civila iz Alepa.

Napad se dogodio u velikom izložbenom prostoru Cagdas Sanatlar Merkezi u četvrti Cankaya u Ankari gdje je smještena većina stranih veleposlanstava, uključujući i rusko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:34