SKROMNI JUNAK

ISPOVIJEST HEROJA KOJI JE SPASIO VIŠE STOTINA ŽIVOTA U STOCKHOLMU Kombijem zaustavio kamion koji je sijao smrt: 'To je bila moja dužnost'

 Facebook / Reuters

Zahvaljujući zaštitaru koji je sjedio u svom kombiju ispred švedske robne kuće Åhlens u Stockholmu, spašene su stotine života u terorističkom napadu koji se dogodio u petak u Stockholmu.

Santiago Cueva (27), rođen u Ekvadoru, bio je na pauzi za ručak kad je ugledao golemi kamion kako juri ulicom i kosi sve pred sobom - ulične svjetiljke, klupe, tegle s cvijećem. "Tad sam vidio ljude kako lete u zrak. Osjećao sam da kamion sigurno ide ravno prema zgradi parlamenta s ciljem da se zabije u nju", ispričao je Cueva za MailOnline.

Prva pomisao, ispričao je, bila je da zaštiti ljude i švedski parlament, udaljen samo 500 metara. Cueva je tada poduzeo herojski čin i pojurio je svojim kombijem ravno na put jurećeg kamiona. "Nije me bilo strah. Bio je to ustvari čudan osjećaj. Kamion je dolazio prema meni i ja sam se samo fokusirao da pomognem zaštititi ljude na neki način. Tako sam odvezao kombi pred kamion kako bih ga zaustavio da ne može ići dalje", kazao je za MailOnline 27-godišnji Ekvadorac koji živi u Švedskoj od 1996. godine.

Vozač otetog kamiona u tom trenutku se uspaničio i izgubio kontrolu nad golemim vozilom koje je počelo krivudati i na koncu se zabilo u trgovački centar te zapalilo.

Santiago Cueva je iskočio iz svog kombija i pojurio pomoći ozlijeđenim i umirućim ljudima. Terorist je tada, vjeruje Cueva, iskoristio gužvu i paniku koja je zavladala u robnoj kući i stopio se s gomilom te je tako odšetao s mjesta napada.

A view of the street where several people were killed and injured when a truck crashed into department store Ahlens, in central Stockholm, Sweden, April 7, 2017. Fredrik Sandberg/TT News Agency via REUTERS      ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN
REUTERS

Cuevu i dalje kopka misao što bi bilo da se s kolegom zaštitarom nije zadržao na ručku izvan dućana 10 minuta dulje nego što je trebao. Možda bi, pomišlja, upravo prelazio ulicu u trenutku kada je kamion kosio sve pred sobom, pa mu je tih 10 minuta kašnjenja zacijelo spasilo život.

Njegova obitelj ponosna je na svog heroja, no on se ne osjeća tako. "Bila je to moja dužnost. Nosio sam uniformu, a ljudi se ugledaju na nekoga tko nosi uniformu. Ne na isti način kao policajac, ali slušaju me kada im kažem da otiđu", ispričao je Santiago Cueva za MailOnline i dodao: "Barem je dobar osjećaj da sam pokušao nešto učiniti".

STOCKHOLM 2017-04-08 People gather at the crime scene near Ahlens department store in central Stockholm on April 08, 2017, the day after a hijacked beer truck plowed into pedestrians on Drottninggatan and crashed into Ahlens department store, killing four people, injuring 15 others. TT News Agency/Jonas Ekstromer/via REUTERS     ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. SWEDEN OUT.
REUTERS
Građani se okupljaju u Stockhomu na mjestu napada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:27