POLITIČARI NAŠEG DOBA

ISPOVIJEST NAJMLAĐE ZASTUPNICE U KONGRESU 'Nemam novca za stan u Washingtonu, nosim posuđenu odjeću, radim kao konobarica da si pokrpam plaću'

 
Alexandria Ocasio-Cortez
 Profimedia, UPI

Najmlađa članica američkog Kongresa u povijesti te ustanove suočila se s realnim životnim problemom - ne može si priuštiti stanarinu u Washingtonu, javlja BBC. Alexandria Ocasio-Cortez već je prozvana "kongresnicom milenijalaca" nakon što je otkrila New York Timesu da čeka prvu plaću kako bi mogla unajmiti stan.

Novinar Fox Newsa Ed Henry u petak ju je napao s primjedbom da ne govori istinu jer se fotografirala za magazin u odjeći koja stoji "više tisuća dolara", no 29-godišnja kongresnica putem Twittera odgovorila je da su joj tu odjeću posudili za fotografiranje.

"Doista sam razvlačila novac u nadi da ću se pokrpati do siječnja", komentirala je, s čime su se mnogi na Twitteru suživjeli.

"To da Alexandria Ocasio-Cortez ne može priuštiti najam stana u Washingtonu je najmilenijalnija stvar ikad i ja iskreno suosjećam s time", napisao je jedan korisnik Twittera.

U američkom kongresu već se stvorio svojevrsni "klub milenijalaca": uz Ocasio-Cortez tu su, primjerice, i 34-godišnja Elise Stefanik iz redova Republikanske stranke, te novoizabrana demokratkinja Ilhan Omar (36).

Roditelji Alexandrije Ocasio-Cortez su Portorikanci, a ona je rođena u Bronxu i još početkom ove godine radila je u restoranima da "pokrpa" plaću koju je dobivala kao lokalna aktivistkinja. Izabrana je u njujorškom 14. kongresnom distriktu nakon vođenja progresivne kampanje s fokusom na probleme siromaštva, nejednakosti i useljeništva.

Njezina imovinska kartica otkriva da je prošle godine imala oko 26,500 dolara prihoda, a jednosobni apartman u Washingtonu košta oko 2,160 dolara mjesečno.

Njezin problem sa smještajem, poručila je preko Twittera, pokazuje kako američki izborni sustav "nije stvoren za ljude iz radničke klase".

Komentatori na Twitteru su se složili da je sistem tako postavljen da normalna osoba ne može ući u politiku ako već nije bogata.

"To je stvarnost mnogih ljudi. Bit će lijepo imati u Kongresu nekog tko doslovno razumije borbu za preživljavanje", glasi jedan komentar.

U američkom glavnom gradu, koji se nalazi među 10 najskupljih za najam smještaja, svako peto dijete živi u kućanstvu ekstremno niskih prihoda i nedostaje mu prikladan dom.

Prema jednom izvještaju Harvarda, više od 38 milijuna obitelji muči se da si priušti stanovanje.

Članovi Kongresa imaju plaću od 174.000 dolara godišnje, ali mnogi kažu da osim u Washingtonu moraju imati boravište i u svom matičnom distriktu.

Kongresnica Kristi Noem izjavila je 2015. da spava na kauču u svom uredu na Capitol Hillu dok traje zasjedanje.

Paul Ryan, predsjedatelj Predstavničkog doma Kongresa na odlasku, jednom je prilikom otkrio da je spavao u svom uredu godinama.

Štoviše, postoji procjena da između 40 i 50 političara čini to isto, javlja BBC.

Pred Predstavničkim domom u svibnju se pojavio prijedlog da se zabrani takva praksa i da se zakonodavcima prizna porezna olakšica za njihove troškove života u Washingtonu.

Neki taj problem rješavaju pronalaskom cimera, što je 2013. godine čak bilo temom tv-serije 'Alpha House' o četiri izmišljena republikanska političara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:56