NIŠTA IM NIJE SVETO

ISPOVIJEST RADNICE IZ MEĐUGORJA 'Šljakamo kao robovi za mizeriju, a vlasnici koji zarade milijun po sezoni uzimaju nam i napojnice!'

 Arhiva/CROPIX

Međugorje svake godine posjeti preko milijun turista s ostvarenih četiri do pet milijuna noćenja. No, tek rijetki ugostitelji i iznajmljivači prijavljuju svoje radnike te im plaćaju doprinose, piše bljesak.info .

Osim što velik broj radnika radi 'na crno', dobar dio njih žali se i na radno vrijeme te uvjete rada.

- U Međugorje idem raditi već par godina. Kad počnem raditi u travnju, ja do kraja sezone, a to je otprilike do kraja listopada, od posla i umora ne znam gdje sam - ispričala je žena iz Čitluka, koja radi kao sobarica i radnica u kuhinji u Međugorju.

Radila je u nekoliko pansiona u Međugorju, a kako kaže, uvjeti rada su gotovo svugdje isti.

- Ako vas prime kao sobaricu, to ne znači da ćete vi biti samo sobarica. Vi radite i u kuhinji na pripremi obroka, a između pripremanja obroka čistite sobe. Jednu sezonu sam radila od 5 ujutro do 23 sata, svaki dan. Smiluju vam se nekad pa vam dadnu dan slobodan, ali rijetko kad. Ruke su mi ‘otišle’ od silnih kiselina i sredstava za čišćenje - navodi 52-godišnja žena koja kaže kako bi se spasila da se zaposli negdje drugdje, a ne u Međugorju.

Ističe kako njezina priča nije ništa različitija od priča ostalih ljudi koji rade u Međugorju i kako ima iznajmljivača koji uzimaju žene samo kad im dođu 'grupe'.

- Grupa turista dođe na par dana, dok su oni tu vi čistite, kad nema grupe pošalju vas kući. To se većinom događa kad nema puno gostiju - kaže, dodajući da se nerijetko događa da gazde pokupe napojnice namijenjene sobaricama.

- Ako vam turist ostavi 10 eura bakšiša, gazdarica će to pokupiti, jer što će nama toliko bakšiša. Koliko ima turista i zarade, sigurno zarade milijun po sezoni, ali eto uzme i tih 10 eura. Malo joj uvijek bilo - dodaje.

Radnica kaže i kako plaće nisu male, ali kako je to premalo s obzirom na to da se 'lomite gotovo po cijeli dan'.

- Neke sobarice rade po 5 KM (20 kuna) po satu, što nije loše, jer imate puno radnih sati. No, većina žena radi mjesečno za 500 eura po 12-14 sati na dan ili po cijeli dan. To je mizerija - ističe, dodajući kako se radnice u suvenirnicama također žale na uvjete rada.

"Radili vi kao konobar, sobarica ili u suvenirnici u Međugorju svugdje vam je isto. Radite od zvijezde do zvijezde i brojite dane do plaće. Nadate se boljem poslu da više ne morate raditi kao robovi - zaključuje ova 52-godišnjakinja za bljesak.info .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:12