EPIDEMIJA

ISPOVIJEST STUDENTA IZ WUHANA KOJI SE 17. SIJEČNJA ZARAZIO KORONAVIRUSOM 'Živim 5 kilometara od tržnice s koje je sve krenulo. Prošao sam pravi pakao'

 
 Xinhua / Eyevine / Profimedia

Britanski dnevnik The Guardian donosi ispovijest mladića iz Wuhana koji je prebolio koronavirus. Tiger Ye (21) ispričao je kako je sve počelo 17. siječnja kada je osjetio bol u mišićima po cijelom tijelu.

- Možda sam imao i laganu groznicu, ali nije bila dovoljno jaka da bih je osjetio. Kada se sad prisjetim, možda zvuči pomalo zastrašujuće, ali moja kuća i škola za strane jezike u kojoj sam učio japanski nalaze se u radijusu od pet kilometara od tržnice, gdje je, kako se vjeruje, započela smrtonosna epidemija koronavirusom.

Mladi student uzeo je lijekove za prehladu jer je zaključio da je riječ o uobičajenoj virozi.

- Sad kad se sjetim, da sam već tada počeo uzimati antivirusne lijekove suzbio bih bolest već u ranoj fazi.

Tiger Ye ne zna kako i gdje se zarazio. Uvijek jede u istom restoranu 'hongkonškog' stila u blizini škole. Bilo je tih dana jako hladno tako da se nije puno kretao po gradu. Bio bi umoran nakon predavanja te bi redovito išao ravno doma. Kada su počeli praznici, vratio se roditeljima, i više nije spavao u studentskom domu.

Počeo je nositi zaštitnu masku za lice nakon nekoliko dana kada je vidio da svi drugi hodaju po gradu s maskama.

Do 21. siječnja bilo mu je sve gore. Boljela ga je svaka kost u tijelu, pa je odlučio nazvati oca.

A doctor speaks with a patient during an online consultation session at a hospital in Shenyang in China's northeastern Liaoning province on February 4, 2020, amid an outbreak of a deadly SARS-like virus which began in the city of Wuhan. - The hospital provides the free online service to relieve the stress of face-to-face outpatient services and to avoid cross infection. The number of total infections in China's coronavirus outbreak has passed 20,400 nationwide with 3,235 new cases confirmed, the National Health Commission said on February 4. (Photo by STR / AFP) / China OUT
AFP

- Osjetio sam da nešto nije u redu sa mnom i pozvao me da odmah dođem doma. Tu večer sam izmjerio tjelesnu temperaturu koja je ukazivala na umjerenu groznicu. Sjećam se da je moja majka odmah rekla da ću ići u bolnicu ako i po noći budem imao temperaturu.

Tako je i bilo, pa se Tiger Ye zaputio u bolnicu Tongji iza 23 sata.

- Po dolasku u bolnicu uočio sam da je sve prepuno pacijenata. Po prvi put u životu sam vlastitim očima vidio liječnike u zaštitnim odijelima, a to sam dosad viđao samo u dokumentarcima o SARS-u. Tada sam shvatio da se nešto gadno događa.To je jedna od najboljih bolnica u Wuhanu, tako da nisam bio zapanjen ili uplašen kada sam vidio toliko ljudi, uvijek je ta bolnica bila krcata pacijentima. Zbog toga sam odlučio otići u wuhansku bolnicu za plućne bolesti, i to se pokazalo kao dobra odluka. Kada sam stigao, tamo nije bilo nijednog pacijenta. Testirali su mi krv i jetru i napravili CT. Rezultati CT snimanja su pokazali mrlje na donjim stranama moja oba plućna krila, kaže.

Odmah su mladom studentu dali lijekove na recept i kapsule koje prepisuje bolnica.

Kada je Wuhan postao zatvoreni grad, njegov otac je odlučio sina staviti u karantenu.

This photo taken on February 3, 2020 shows medical staff members on their rounds at a quarantine zone in Wuhan, the epicentre of the new coronavirus outbreak, in China's central Hubei province. - The number of total infections in China's coronavirus outbreak has passed 20,400 nationwide with 3,235 new cases confirmed, the National Health Commission said on February 4. (Photo by STR / AFP) / China OUT
AFP

- Poučen viđenim u filmovima, znao sam da moramo stvoriti zalihe hrane u kući. Tako da smo pokupovali hrpu instant tjestenine koju na kraju nitko nije pojeo. Bilo je svega u supermarketima, jedino što nismo mogli pronači dezinfekcijska sredstva. Moj otac je službenik u tvrtki koja proizvodi lijekove, a moja majka je išla u medicinsku školu, tako da su mogli dobro analizirati moju situaciju, kaže Tiger.

Samoizolacija je počela 22. siječnja. Bio je u sobi koja ima svoju kadu i kupaonicu, što se pokazalo prikladnim. Baka mu je kuhala obroke i kada bi mu nosila hranu, imala je masku na licu. Koristio je jednokratne štapiće za jelo i tanjure, pa kad bi pojeo, mogao je sve baciti.

Dana 25. siječnja imao je kontrolu.

- Počeo sam kašljati. Bio je to suhi kašalj sa malo žute sluzi. Testiranja su pokazala da se moje stanje pogoršalo te da se infekcija prenijela na pluća. Liječnici su me stavili na intravenoznu terapiju, a oralni lijekovi su ostali isti. U to vrijeme rekli su mi da sumnjaju da imam virus, ali da samo stručni odbor može odlučiti tko se smije testirati.

Dan kasnije, 26. siječnja, cijelo tijelo mu je drhtalo od groznice, jedva se uspijevao dignuti iz kreveta.

- Imao sam visoku temperaturu - 39 stupnjeva. Kasnije sam čitao izvješća u kojima je stajalo da se situacija može razvijeti jako brzo u srednjoj fazi, ali prije nego što sam to doznao moja temperatura je pala do večeri. Osjećao sam se kao da sam bio u paklu i vratio se nazad. Od 21. do 26. siječnja mi je bilo najteže. Toliko sam jako kašljao da me bolio trbuh i leđa. Proživljavao sam najteže dane u životu.

Tada sam shvatio da mi treba neka duhovna podrška jer inače možda neću uspjeti preživjeti. Gledao sam svoj omiljeni anime serijal, u kojemu svi žive normalne, sretne živote. Pomišljao sam da ću se morati oprostiti od toga svega. Glavna junakinja imala bi problema u prvom dijelu filma, a do kraja bi se dogodio sretni završetak.

Tiger Ye još ranije je isplanirao put u Japan na oncert Ayake Ohashi, japanske glumice i anime umjetnice, ali s obzirom na situaciju shvatio je da će morati otkazati putovanje.

- Bio sam prošle godine na njezinom solo koncertu nakon čega sam shvatio da želim biti menadžer glumicama koje posuđuju glas, poput nje. Gledajući anime pomislio sam kako moram preživjeti ako želim otići na njezin sljedeći koncert. To me je zbilja ohrabrilo i pružilo mi olakšanje, zajedno s lijekovima. Tog tjedna sam dvaput sanjao da sam je upoznao. Nova testiranja imao sam 28. siječnja, koja su pokazala da su moja oba plućna krila u boljem stanju. Liječnici su tada odlučili da sam kandidat za testiranje na koronavirus.

Njegov brat se razbolio 29. siječnja, i njemu su uočili mrlje na plućima. Odmah su liječnici posumnjali na koronavirus. Istoga dana, i baka se razboljela.

- Testiranja su pokazala da sam obolio od koronavirusa. Bolnica mi je besplatno dala lijek za HIV da ga koristim pet dana, a potom je i moja obitelj počela uzimati taj lijek. Moje stanje se poboljšalo, a s obzirom da se u bolnici tražio krevet više, rekli su mi da idem doma i živim u samoizolaciji. Tada je završila intravenozna terapija.

Drugoga veljače je potvrđeno da njegov brat boluje od koronavirusa.

- Moja baka je četiri dana imala temperaturu, ali se ona opravila. Nikada se nije testirala, kao ni moja majka, ali su svi uzimali lijek. I moj brat se u međuvremenu oporavio i sada je negativan na virus.

- Četvrtoga veljače, CT pregled je pokazao da su se moja pluća oporavila i prestao sam kašljati. Još jednom su me testirali na koronavirus i dali još lijekova. Idući dan test je bio negativan, ali prema naputcima liječnika, morao sam se još jednom testirati.

Sedmoga veljače rezultat testiranja je bio negativan, nakon čega je Tiger Ye proglašen zdravim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:52