ZAROBLJENI U 4 ZIDA

ISPOVIJESTI HRVATA IZ JEDNOG OD NAJVEĆIH ŽARIŠTA EPIDEMIJE Ima ih više od 2600, još nitko nije obolio, a život je sve teži

 
Prizori iz Španjolske i Ante Budimir
 Sputnik / NurPhoto / AFP

Oko 2.600 hrvatskih državljana proživljava neugodne dane u Španjolskoj no nitko od njih nije obolio u toj drugoj najpogođenijoj zemlji koronavirusom u Europi, reklo je za Hinu više izvora u Madridu.

„Hrvatskom veleposlanstvu u Madridu nije se javio nijedan hrvatski državljanin s informacijom da je zaražen koronavirusom“, odgovorilo je ministarstvo vanjskih poslova u e-mailu. Veleposlanstvo je u stalnom kontaktu s oko 200 hrvatskih državljana, koje inače ima na svojoj listi, a nastoji dobiti informacije i o onima koji ondje žive a ranije nisu bili u kontaktu s veleposlanstvom.

Niti druge institucije u Španjolskoj nisu izvijestile da ima oboljelih Hrvata.

U Španjolskoj je u srijedu ukupan broj oboljelih iznosio 47.600, a preminulih 3.430, čime je to druga zemlja na svijetu po broju umrlih od bolesti Covid-19 nakon Italije.

Madrid je žarište infekcije s 10.600 oboljelih. Stanovnici su već drugi tjedan zatvoreni u stanovima, a dopušten im je izlazak kako bi otišli na posao, u bolnicu, ljekarnu, kiosk, banku, benzinsku postaju, te kako bi prošetali psa.

Lucija Gluić, 34-godišnja menadžerica poslovnih operacija jedne prevoditeljske agencije, od petka 13. ožujka radi od doma.

„Prilagodba na rad od doma nije mi teška“, kaže u telefonskom razgovoru iz svog stana u Madridu. „Imam laptop, mobitel... a i inače tijekom putovanja tako radimo“, dodaje. Njezina agencija ima 300 zaposlenih, a iz ureda u Madridu, Barceloni, Poljskoj i Americi radi prijevode za velike kompanije.

No tisuće kompanija diljem Španjolske najavile su otpuštanja pošto je 47 milijuna stanovnika zatvoreno. U srijedu je izvanredno stanje produženo do 11. travnja.

„Ne bojim se direktno da ću izgubiti posao, ali neki odjeli su nam već oštećeni krizom, poput odjela za konferencijsko i simultano prevođenje jer su svi 'eventi' do daljnjeg otkazani“, kaže. Ne isključuje mogućnost da ih agencija stavi u režim privremenog otkaza gdje bi im država plaćala 70 postotnu naknadu za nezaposlene a poslodavac davao 30 posto plaće.

Službeno 2.634 Hrvata u Španjolskoj

U Španjolskoj žive 2.634 hrvatska državljana, podatak je Nacionalnog instituta za statistiku (INE). Mnogi s ostalim stanovnicima dijele gospodarski krizu, koja prati onu zdravstvenu.

Jelena Babić, voditeljica prodaje turističke agencije Abacus Tours, krajem siječnja je na najvećem španjolskom sajmu turizma u Madridu očekivala 10 postotni rast dolazaka turista iz Španjolske u Hrvatsku. Sada je, međutim, sve zaustavljeno.

„Čekam bolje dane...“, kaže u stanu u Madridu. Između 70 i 80 posto poslovanja njezine agencije vezano je za hispano tržište. Španjolska je zabranila turistička putovanja te zatvorila sve hotele i hostele.

Daniel Erhardt došao je u veljači s Kanarskih otoka u Madrid i zaposlio se u odjelu za jamstva banke BNP Paribas. Banke su među rijetkim otvorenim objektima.

„Potvrdili su nam da sadašnja situacija zasad neće negativno utjecati na naša radna mjesta“, kaže 26-godišnji Erhardt. „A općenito, normalno da utječe na mene, kao i sve nas, pogotovo psihološki kada nemaš niti približnu sliku koliko će ovakva situacija samoizolacije trajati“, dodaje.

Budimir ne vidi sunca

Nogometaš Ante Budimir nalazi se na sunčanom otoku Mallorci, no sunca gotovo i ne vidi.

„Od početka sam jednom izašao van. Pridržavam se discipline“, kaže taj 28-godišnji napadač kojem je koronavirus prekinuo vjerojatno najbolju sezonu u karijeri. Budimir je zabio 9 golova a prije dva tjedna je otkazana utakmica s Barcelonom. Obustavljeni su i treninzi.

„Bio sam u dobroj formi, ali sve je stalo. Kako meni tako i drugima. No važno je da je sport sada na drugom mjestu, trebamo ostati doma i biti strpljivi“, ističe.

Trenira sam u svom stanu, u centru grada. „U zgradi imam 70 stepenica, nema nikoga, pa ne smetam. Imam i sobni bicikl, a iz kluba su nam dostavili neke stvari iz teretane. Ali radi se i s loptom malo po stanu i zgradi“, priča smijući se.

Lucija i njezin suprug izlaze samo u trgovinu i kako bi prošetali psa. „Društveni život koji se ovdje potpuno odvija vani, po restoranima i kafićima, promijenjen nam je“, kaže. „Satove aerobika radim u dnevnom boravku, a vino pijem s prijateljicama preko Skypea i telefona“.

Život među zidovima

Jelena Babić također je društveni život premjestila među zidove. Preko dana radi, pa vježba. Vikendima s cimerima nastoji organizirati međusobno druženje i večeru kako bi unijeli malo promjene u svakodnevicu.

„Barem nisam sama. Dobro se slažemo“, kaže. „Prilagodili smo se situaciji. Najbitnije je poštivati odluke vlasti i tako doprinijeti sprečavanju širenja koronavirusa“, dodaje.

U Madridu je u srijedu promet podzemnom željeznicom pao 82 posto u odnosu na isti dan prošle godine. Plavi gradski autobusi prolaze prazni a ulice su puste.

Iva Križaić, 35-godišnja konzultantica farmaceutske kompanije, također je u stanu. Već se privikla na ograničenje slobodnog kretanja.

„Svi se trudimo biti povezani što više, zovemo jedni druge i provjeravamo da smo svi dobro“, kaže Iva. „Svaku večer, pak, imam dogovoreno neko druženje s prijateljima, obitelji... preko Skypea i WhatsAppa. Tako da nije tako strašno kao što se čini“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:10