EMOTIVAN ODLAZAK

ISPRAĆAJ ZA PAMĆENJE Američka mornarica smijenila zapovjednika nosača aviona koji je upozorio na širenje korone na brodu, posada je stala uz njega

 
 AFP

Zapovjednika nosača zrakoplova "USS Theodore Roosevelt", Bretta Croziera, američka mornarica jučer je smijenila zbog pisma koje je procurilo u javnosti u kojem traži oštrije mjere nadzora zaraze koronavirusom koja je izbila na njegovom brodu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Američki tajnik za mornaricu, Thomas Modly, je kazao kako zapovjednik Crozier nije slijedio pravilan zapovjedni lanac u izvještavanju o svojoj zabrinutosti oko koronavirusa, odnosno nije spriječio da pismo dođe do drugih ljudi te kako je njegovo otpuštanje najteža stvar koju je morao ikada učiniti, piše Politico.

- Znam da on voli ovu posadu. Znam da ga ekipa voli i poštuje, ali ovo nije opravdavanje za njegov postupak. Bilo mi je vrlo teško. Želio bih da nikada nisam morao donijeti ovakvu odluku, kazao je Modly.

Crozier je u pismu obavijestio čelnike mornarice o slučajevima zaraze koronavirusa među mornarima na nosaču, a novine San Francisco Chronicle su pismo objavile u utorak.

Kako Politico piše, Crozier je u pismu zatražio da mornarica smanji broj članova posade te je napisao: "Ako sada ne djelujemo, ne uspijevamo se pravilno pobrinuti za našu najvrjedniju imovinu – naše mornare".

"USS Theodore Roosevelt" broji oko 5 tisuća članova posade, a Modly je kazao kako je otprilike 140 osoba pozitivno na koronavirus, od čega 95 osoba ima blage do umjerene simptome.

Njegov odlazak s broda bio je vrlo emotivan. Brojna posada dočekala ga je na izlazu i ispratila s gromoglasnim pljeskom i ovacijama uzvikujući njegovo ime i na taj se način oprostila od bivšeg zapovjednika, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:41