VEĆ TREĆA ISTRAGA

Istraga o Fukushimi: Za katastrofalnu nuklearnu nesreću kriva je ljudska pogreška, ne potres i tsunami!

Uprava Tepca bila je svjesna kašnjenja s radovima na zaštiti protiv potresa i mjerama protiv tsunamija i znala je da je Fukushima Daiichi ranjiva

TOKIO - Nuklearna nesreća u Fukushimi bila je "katastrofa za koju je odgovoran čovjek", a nije ju samo izazvao potres i divovski tsunami do kojeg je došlo 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana, zaključilo je u četvrtak istražno povjerenstvo s mandatom parlamenta.

- Nesreća je rezultat ilegalnih dogovora vlade, agencija za regulaciju i operatera Tepca te pogreške u upravljanju istih tih instanci, objasnilo je povjerenstvo u konačnom izvješću.

- Iznevjerili su pravo nacije na zaštitu od nuklearnih nesreća. Zato smo došli do zaključka da je nesreću očito 'uzrokovao čovjek', nastavlja se u dokumentu od 641 stranice.

- Mislimo da su temeljni uzroci nesreće sustavi organizacije i regulacije temeljeni na pogrešnoj logici u odlučivanju i djelovanju, a ne pojedinačna kompetencija, dodaje se.

- Uprava Tepca bila je svjesna kašnjenja s radovima na zaštiti protiv potresa i mjerama protiv tsunamija i znala je da je Fukushima Daiichi ranjiva, istaknulo je povjerenstvo.

Riječ je o trećoj istrazi vođenoj o toj katastrofi. Izvješće je objavljeno nakon šestomjesečne istrage u kojoj je ispitano više od tisuću osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:22