NAPAD JE NAJBOLJA OBRANA

ISTRAGA O VEZAMA TRUMPOVE KAMPANJE I RUSIJE Bivši voditelj kampanje Manafort tužio posebnog tužitelja Roberta Muellera zbog 'zavjere protiv SAD-a'

Paul Manafort
 Joshua Roberts / REUTERS

Bivši voditelj kampanje predsjednika Donalda Trumpa, Paul Manafort tužio je u srijedu posebnog tužitelja Roberta Muellera navodeći da istraživanje njegova ureda o navodnom dosluhu između Trumpove kampanje i Rusije nadilazi njegove zakonske ovlasti i da bi trebala biti zauzdana.

Manafortova građanska tužba pred okružnim sudom u Districtu of Columbia navodi i Muellera i zamjenika glavnog državnog odvjetnika Roda Rosensteina koji je imenovao Muellera u svibnju i ima zadaću nadzirati djelovanje posebnog tužitelja.

Manafort je optužio Rosensteina da je prekoračio svoje zakonske ovlasti "dajući g. Muelleru neograničenu punomoć da istražuje i podiže kaznene optužbe u vezi s bilo čime na što naleti".

Manafort i njegov poslovni partner Rick Gates optužio je listopadu Muellerov ured za zavjeru za pranje novca, zavjeru protiv Sjedinjenih Država i da se nisu registrirali kao strani agenti bivše ukrajinske vlade.

Optužnica nije ni spomenula bilo kakvu aktivnost povezanu s Manafortovim radom za Trumpovu predsjedničku kampanju 2016. Tužba u srijedu ja zatražila da se odbaci slučaj protiv Manaforta. Glasnogovornica ministarstva pravosuđa je nazvala tužbu "neozbiljnom" ali je dodala kako Manafort može "podnositi što god želi".

Prema uvjetima Rosensteinove naredbe kojom imenuje Muellera posebni tužitelj ne samo može istraživati veze ili koordinaciju između Trumpove kampanje i Rusije nego može i razmotriti "bilo što što se pojavilo ili se može pojaviti izravno" iz istrage.

Trump je zanijekao da je njegova kampanja bila u dosluhu s Rusijom, a Moskva je zanijekala miješanje u američku izbornu kampanju 2016.

Manafortov odvjetnik je obrazložio da Rosensteinova naredba baca preširoku mrežu za Muellerovo istraživanje.

"Istraživanje se usredotočilo na offshore poslove g. Manaforta koja datiraju unazad čak do 2005. oko desetljeće prije nego što je započela Trumpova predsjednička kampanja", stoji u tužbi.

Ona isto tako tvrdi da je naredba o imenovanju "samovoljna" i "hirovita" te da je treba ukinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:42