NAJNOVIJE OTKRIĆE

Istraga protiv Murdocha širi se na njegov najugledniji list: U Timesu je noćna mora, policija nas sve redom ispituje

 AP

U središtu medijske istrage Leveson koja, iz sudnice jednog londonskog suda, svakoga tjedna donosi detaljnu, često šokantnu analizu britanskih medija, posljednjih se dana našla priča o jednom blogeru. NightJack, misterioizni djelatnik britanske policije iz engleske pokrajine Lancashire, svojim pisanjem o dnevnim doživljajima policajca na ulicama Britanije privukao je velik broj sljedbenika. Njegovo pisanje u stilu starih policijskih romana donijelo mu je i nagradu Orwell namijenjenu istaknutim blogerima. Titulu najboljeg britanskog blogera, kao i novčanu nagradu od 3000 funti koju je uplatio u dobrotvorne svrhe, autor je primio anonimno. Ipak, njegova anonimnost nije mogla potrajati nakon što je Times saznao identitet misterioznog policajca.

Javni interes

Gotovo tri godine nakon što se priča našla na naslovnicama britanskih novina, slučaj je ponovno u središtu pozornosti, ovaj put s fokusom na Times. Naime, dnevne novine su saznale da se iza misterioznog blogera krije policajac Richard Horton tako što su nezakonito hakirale elektroničku poštu. James Harding, glavni urednik Timesa, priznao je odboru Levesona da je jednom od svojih reportera, Patricku Fosteru, uputio pismeno upozorenje zbog kršenja profesionalnih pravila. Novinar je, naime, provalio u e-mail autora bloga NightJacka kako bi ga identificirao. “Nakon što nas je novinar obavijestio o vlastitoj inicijativi istrage kojom je nezakonito pristupio elektroničkoj pošti blogera, rekao nam je da želi objaviti priču zbog javnog interesa”, rekao je Harding odboru istrage.

Night Jack i noćna mora

Slučaj je završio na Vrhovnom sudu; blogeru Richardu Hortonu odbijena je sudska zaštita identiteta, a Times je požurio s objavom njegova imena. Za Hortona je počela neočekivana noćna mora - blog je ugašen, a zbog kritika policiji i ministrima, objavljivanim na stranicama bloga, kažnjen je i zamalo je ostao bez posla.

Iako je novinar Patrick Foster u međuvremenu napustio Times, pojavilo se pitanje je li hakiranje bilo učestala praksa u novinama. Vijest da je policija započela istragu kojom namjerava utvrditi je li se Murdochov Times služio hakiranjem na Twitteru je potvrdio Tom Watson, zastupnik u parlamentu iz redova laburista i jedan od najaktivnijih boraca za kažnjavanje nezakonite novinarske prakse. “Policija mi je potvrdila da provode istragu u Timesu o hakiranju u e-maila”, napisao je. Iako policija nije željela iznositi detalje o operaciji kojom se istražuje hakiranje računala, potvrdila je da se obratila Watsonu, jednom od članova odbora za kulturu, medije i sport.

Prisnost s političarima

Do sada se nezakonita praksa hakiranja pripisivala isključivo tabloidu News of the World u vlasništvu Ruperta Murdocha. Zbog skandala koji je ljetos potresao Britaniju, a u kojem se utvrdilo da je praksa hakiranja unutar 168 godina starog tabloida bila toliko učestala da je broj žrtava bio nekoliko tisuća, osramoćeni Murdoch bio ga je prisiljen ugasiti. Njegova desna ruka Rebekah Brooks, koja je, kao čelna osoba britanskog ogranka Murdochova medijskog carstva News Corporation, upravljala najvažnijim naslovima u zemlji, bila je prisiljena podnijeti ostavku. David Cameron, koji je priznao da je odnos političara i vlasnika medija u Britaniji postao “isuviše prisan”, naručio je istragu Leveson kako bi se utvrdile sve nepravilnosti u britanskom novinarstvu.

‘Pod opsadom policije’

Ako se utvrdi da je hakiranje bilo učestalo u Timesu, jednima od najvažnijih britanskih novina od kraja 18. stoljeća, ugled Murdochove medijske kuće mogao bi biti dodatno narušen. Naime, značajne nepravilnosti u Timesu mogle bi imati posljedice i na drugoj strani Atlantika,u SAD-u, gdje je Murdoch vlasnik nekih od najvažnijih medija, među kojima i kontroverzne televizijske mreže Fox i uglednih novina The Wall Street Journal.

Od ljetos, kada je naručena istraga, zgrada News Internationala - britanskog ogranka Murdochova News Corporationa, je “pod opsadom policije”. Prema riječima bivše novinarke Sunday Timesa, još jednih Murdochovih novina, koja je željela ostati anonimna, posljednjih mjeseci redakcije svih njegovih britanskih novina - ugašenog News of the Worlda, Timesa, Sunday Timesa i tabloida Sun - najčitanijih britanskih novina s tri milijuna prodanih primjeraka dnevno, mjesta su najveće policijske istrage vezane uz medije u povijesti. “Sve su nas ispitivali, tražili da dokažemo kako smo došli do priča. Postalo je noćna mora biti u toj zgradi. Nije bilo nimalo ugodno znati da se provjeravaju svi e-mailovi i svi izvori u posljednjih nekoliko godina”, rekla je novinarka, koja je u međuvremenu napustila Sunday Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:52