KAO SLUŠKINJINA PRIČA?

ISTRAŽIVAČ PRONAŠAO ZASTRAŠUJUĆU KINESKU BAZU PODATAKA 'Tu su podaci više od 1,8 milijuna žena, a ističe se koje od njih se mogu razmnožavati'

 
 Profimedia, Alamy

Otvorena baza podataka u Kini sadrži osobne podatke više od 1,8 milijuna žena. U toj su bazi podataka spremljeni i njihovi telefonski brojevi, adrese i nešto što se zove 'spremnost za rasplod' status.

Nizozemski internet stručnjak iz neprofitne skupine GDI Foundation Victor Gevers, pronašao je te podatke u potrazi za otvorene baze podataka u Kini. Tijekom vikenda je na Twitteru objavio nekoliko screenshot fotografija tih podataka.

Radi se o bazi podataka koja uključuje polja na engleskom jeziku za spol, dok, obrazovanje, bračni status, kao i stupac 'spremnost za razmnožavanje' (BreedReady), što bi mogao biti loš prijevod onoga čime Kinezi opisuju ima lli žena djecu te je li u reproduktivnoj dobi.

The Guardian piše kako su ot alarmantni podaci, s obzirom na veliku zabrinutost pada stope nataliteta u Kini. Zagovornici ženskih prava i kritičari kineskih pravila o planiranju obitelji brinu se o tome koliko će daleko tamošnja vlada ići kako bi potaknula žene da imaju djecu.

Nije sasvim jasno je li ta baza podataka povezana s nekom aplikacijom za upoznavanje, državnim registrom ili nekom drugom organizacijom ili tvrtkom. Gevers kaže da još uvijek radi na prikupljanju uzoraka i provjeri podataka.

'Trenutno ne znamo više od ovoga. Naša je glavna preokupacija trenutno da se podaci što prije osiguraju', rekao je.

Prosječna dob žena u toj bazi podataka je 32 godine, a najmlađa ima 15 godina. Gotovo 90 posto tih žena su slobodne, a njih 82 posto živi u Pekingu.

U bazi podataka postoji i kategorija 'političko opredjeljenje', kao i poveznice na stranice njihovih profila na Facebooku. Facebook je inače u Kini blokiran i može mu se pristupiti samo putem privatnih virtualnih mreža.

Istraživači su priopćili i da su u kontaktu s nekima od tih profila koji su povezani s tom bazom podataka, kako bi provjerili znaju li korisnici za te podatke te jesu li se sami registrirali i upisali ih.

U temi na forumu pod nazivom 'Je li ovo prolog Sluškinjine priče', kineski korisnici interneta usporedili su ovu bazu podataka s televizijskom serijom koja prikazuje budućnost u kojoj su žene prisiljene na reprodukciju.

'Ovakva baza podataka je vrlo indikativna i zastrašujuća. Činjenica da nešto poput 'Sluškinjine priče' postoji u stvarnosti čini me vrlo pesimističnim', napisao je jedan korisnik foruma.

Drugi su bili manje iznenađeni i pitaju se odnose li se te informacije možda na kinesku stranicu za upoznavanje, Jiayuan, koja je 2015. godine bila hakirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:01