IZ RIMA INOSLAV BEŠKER

Italija će glasati za prihvaćanje Palestine kao države promatračice u Ujedinjenim narodima

 AP

RIM - I Italija je odlučila glasati za rezoluciju kojom bi Glavna skupština Organizacije Ujedinjenih naroda prihvatila Palestinu kao državu promatračicu (umjesto dosadašnjeg statusa organizacije promatračice, koju je stekla još tadašnja Palestinska oslobodilačka organizacija). O tome odlučuje Glavna skupština većinom glasova, dok bi o punopravnom članstvu odlučivalo Sigurnosno vijeće, gdje petore stalne članice imaju pravo veta, pa su Sjedinjene Države Amerike već zakočile prijem Palestine.

Glavna skupština će o tome glasati u petak, točno na 65-godišnjicu Rezolucije br. 141 Sigurnosnog vijeća kojom je svjetska organizacija odlučila podijeliti dotadašnje mandatno područje Palestine na dvije države: židovski Izrael i arapsku Palestinu, sa specijalnim statusom Jeruzalema kao Svetoga Grada.

Talijanski premijer Monti je osobno odlučio, telefoniravši izraelskom premijeru Netanyahuu, naglasivši da to ne umanjuje tradicionalno prijateljstvo s Izraelom, te da će se Italija zauzeti da Palestina status države promatračice ne iskori za tuženje Izraela Međunarodnome kaznenom sudu zbog zločina protiv čovječnosti. Upravo bojazan da bi Palestina mogla tužiti Izrael navodi se kao razlog suzdržanog glasa Velike Britanije i negativnog glasa Sjedinjenih Država Amerike, koje su i same odbile priznati nadležnost Međunarodnoga kaznenog suda.

Odlukom Italije sveden je na desetak broj članica Ujedinjenih naroda koje se spremaju glasati protiv Rezolucije o članstvu Palestine.

Članice Evropske unije nisu postigle zajednički kompromis, pa će barem 15 njih glasati za: Austrija, Belgija, Cipar, Danska, Francuska, Finska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Portugal, Španjolska. Protivan glas su najavile Bugarska, Češka i Nizozemska. Suzdržat će se Njemačka (koja nema obraza glasati uz nos Izraelu) i Velika Britanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:59