COVID-19

ITALIJA U SVE TEŽOJ SITUACIJI, TAMO JE SADA VIŠE MRTVIH OD KORONE NEGO U KINI Ravnatelj bolnice u Bergamu: Očajnički trebamo osoblje i zaštitnu opremu

 
 Alessandro Rota / Sputnik

U Italiji je broj mrtvih od koronavirusa u četvrtka prešao ukupan broj mrtvih u Kini, piše Ansa. U Kini je do sada, naime zabilježeno 3.245 žrtava koronavirusa, a u Italiji ih je, prema najnovijim podacima, 3.405.

Kako je objavila talijanska Agencija za civilnu zaštitu, u posljednja 24 sata u Italiji je koronavirusu podleglo 427 ljudi, a novozaraženih je 5.322.

Ukupan broj zaraženih premašio je 41 tisuću, a do sada je ozdravilo 4.440 ljudi, dok je njih 2.498 u kritičnom stanju.

Stefano Fagiuoli, voditelj bolnice Papa Ivan XXIII u Bergamu, u apelu koji je odaslao preko društvenih mreža kazao je da tamo očajnički trebaju medicinske sestre i liječnike, respiratore te osobnu zaštitnu opremu.

"Naše osoblje, liječnici i medicinske sestre rade danonoćno. Ne znamo koliko će ova pandemija trajati", kazao je Fagiuoli i poručio stanovnicima da ostanu kod kuće.

Epidemiolog: Ovo će potrajati još barem tri mjeseca

Italija još "barem tri mjeseca" neće izaći iz krize prouzročene epidemijom Covida-19, ocijenio je u četvrtak epidemiolog Massimo Galli, voditelj epidemiološke službe u najvećoj milanskoj bolnici.

"Nadam se da ćemo virus pobijediti u barem tri mjeseca otkad smo počeli primjenjivati neka pravila. I to je već strašno dug rok", rekao je za talijanske medije.

Italija je donijela veoma stroge mjere izolacije stanovništva praćene zatvaranjem škola i trgovina koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine.

"Ovo nije i neće biti kratko, ali ako bude kratkoročno, bit ću prvi koji će se zbog toga radovati", dodao je.

Galli uživa velik ugled među stručnjacima u Italiji gdje vodi odjel zaraznih bolesti u bolnici Sacco u Milanu, u Lombardiji, pokrajini na sjeveru zemlje koja je najteže stradala u epidemiji.

"Cjepivo nam ulijeva nadu, radi se na 18 programa za izradu cjepiva. Nešto će iz toga proizići, siguran sam, ali sumnjam da ćemo moći ograničiti epidemiju i svladati je dok čekajmo cjepivo", ocijenio je.

"Budemo li imali sreće, cjepivo će stići nakon ljeta, ne prije", zaključio je Galli. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:12