ZADNJI STADIJ TUMORA

IVAN MILAT SMRTNO JE BOLESTAN Notorni serijski ubojica hrvatskih korijena u Australiji je ubio sedam ljudi, u zatvoru je od 1996. godine

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.05.2019. u 18:21

FILE PHOTO JULY96 - Australia's notorious serial killer Ivan Milat (C) is led from court during his trial in Sydney July 8, 1996. Milat, 51, serving a life sentence for the murder of seven backpackers was yesterday foiled in an elaborate escape attempt from Maitland Jail in the state of New South Wales, along with three other inmates. Drug baron George Savvas who was part of the planned escape was found dead in his cell today.
AUSTRALIA - RP1DRICTURAC
Reuters

Ivan Milat (u sredini), arhivska fotografija iz 1996.

 

Australski serijski ubojica Ivan Milat (74) smrtno je bolestan, zbog čega se više neće vraćati u zatvor, piše Daily Mail.

Milat, čiji je otac Stjepan u Australiju emigrirao iz Hrvatske, boluje od tumora u uznapredovalom stadiju koji je metastazirao na grlo i želudac.

Serijski ubojica je u ponedjeljak iz kaznionice Goulburn Supermax prevezen pod velikim osiguranjem, u konvoju vozila kojem je trebalo dva sata do bolnice Prince of Wales u Sydneyju. Inicijalno je išao na pregled, ali kad je ustanovljena ozbiljnost njegove bolesti zadržan je u bolnici.

 - Nisam iznenađen njegovom dijagnozom, u samo dva mjeseca smršavio je s 88 na 66 kilograma. K tom je i zadnjih godinu dana pokazivao znakove demencije - rekao je za Daily Telegraph Milatov nećak Alistair Shipsey, čija majka Diane je sestra osuđenog ubojice. 

Prije samo tjedan dana njegov ujak mu je poslao i pismo iz zatvora u kojem je pisao o problemima sa želucem.

  - Ivan je govorio da ima problema sa želucem i da ne može zadržati hranu koju je pojeo - rekao je Shipsey i dodao da je njegov ujak bio dobro raspoložen usprkos problemima.

 - Liječnici su ga pregledali još u zatvoru, a ako zaista boluje od tumora koji je neizlječiv, to će će biti veliki šok. Mi svi volimo Ivana - ispričao je Shipsey koji, kao i većina Milatove obitelji, smatra da je njegov ujak nevin. Kako piše Daily Mail, Milata je u zatvoru navodno posjećivao njegov brat Wally.

Štrajkao glađu

Australski mediji još su ranije pisali da Milat boluje od jednog oblika anoreksije, što je bilo vezano uz niz štrajkova glađu s kojima bi krenuo svaki put kad zatvorska uprava ne bi udovoljila njegovim zahtjevima. Tako je 2011. godine tijekom štrajka glađu smršavio čak 25 kilograma, a na radikalan se potez odlučio jer mu je bilo uskraćeno igranje na Playstationu. Osim toga, tijekom zadnjih godina obolijevao je od raznih bolesti, uglavnom vezanih uz njegovu starost.

U bolnici u Sydneyju Milata u svakom trenutku čuvaju najmanje dva naoružana čuvara:

 - Sve vezano uz njega radimo na najsigurniji mogući način. Ljudi koji ga čuvaju su vrhunski profesionalci, a svaki detalj njegovog boravka u bolnici smo pažljivo isplanirali - rekao je dužnosnik kaznenog sustava savezne države New South Wales, Peter Severin. 

Do ovog tjedna Milat je zatvor napuštao samo u dva navrata - jednom 2001. kad se pojavio na sudu i jednom 2009. kada si je odsjekao prst, navodno s namjerom da ga pošalje Visoki sud Australije.

Doživotna kazna

Milat je 1996. godine bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva sedam putnika, takozvanih "backpackera" koji su imali između 19 i 22 godine. Sve njih Milas je ubio između 1989. i 1993., godine, a ostaci su im nađeni u šumi Belanglo, koja se nalazi južno od Sydneyja. Pet od sedam žrtava bili su stranci na putovanju u Australiji, dok su dvoje bili australski državljani.

Većinu žrtava serijski je ubojica izbo nožem, jednoj osobi je odrubio glavi koja nikad nije nađena, a jednu osobu je deset puta upucao u glavu, koristeći je kao metu.

Milata je policija ispitivala i u vezi nestanka iz 1980. godine, kada se izgubio svaki trag dvjema medicinskim sestrama u Parramatti, predgrađu Sydneyja. Naime, tada je Milat radio na obližnjem odlagalištu smeća. Također, 2006. je policija Milata navela kao najvjerojatnijeg ubojicu srednjoškolke i njezinog dečka, koji su nestali 1978. u sjevernom Sydneyju.

Izdvajamo