PORUKA IZ BEOGRADA

IVICA DAČIĆ 'Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2017. u 17:12

Dubrovnik, 120714.
Okruglim stolom na temu trenutne situacije u procesu EU integracije Zapadnog Balkana zavrsen je Croatia Forum koji se od cetvrtka, 10. srpnja odrzavao u dubrovackom hotelu Palace. Prije pocetka okruglog stola sudionicima skupa se obratio zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksey Y. Meshkov.
Na fotografiji; Ivica Dacic (ministar vanjskih poslova i prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije).
Foto; Niksa Duper / CROPIX
Nikša Duper / HANZA MEDIA

Srbija drži pruženu ruku i otvorena vrata za dijalog s Hrvatskom, ali neće pljeskati podizanju spomenika kardinalu Alojziju Stepincu i rehabilitiranju ustaštva u Hrvatskoj, izjavio je u nedjelju srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

 

"Hitler je za Nijemce simbol zla, nemoguće je da su (Ante) Pavelić i (Alojzije) Stepinac heroji mira. Ako je to uvjet za dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji", rekao je Dačić na redovitoj konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova.

 

On je u četvrtak "žalosnim" nazvao podizanje spomenika Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv.

 

Zbog toga ga je u subotu oštro kritizirao hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je Dačića nazvao "komunističkim aparatčikom" i odbio njegov prijedlog za bilateralni susret.

 

Dačić kaže da je, unatoč Stierovu porijeklu, bio spreman za razgovor. "Moji su se borili protiv fašista, a njegov djed je bio ustaški pukovnik. Ja razumijem njegovo reagiranje, ali mi to nije smetalo da razgovaramo i da vodim dijalog s njim", rekao je Dačić.

 

Istaknuo je da su vrata Srbije otvorena i da Beograd želi dijalog sa Zagrebom, ali tome ne može voditi rehabilitacija zločinaca i genocida.

 

Poručio je da ne želi polemizirati s hrvatskim dužnosnicima, ali kaže kako je obaveza Srbije da reagira na rehabilitiranje ustaštva u Hrvatskoj, kao i obaveza Hrvatske kao članice EU-a.

 

"Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH", istaknuo je Dačić i dodao da Hrvatska može "podizati i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka nas ne tjeraju da tome aplaudiramo".

 

Stier je Dačićeve izjave o Stepincu nazvao "napadom u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika, kao što je bio progon kardinala Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je jugoslavenska komunistička vlast tada razvijala".

 

Dodao je da je MVEP zbog toga izrazio srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu oštar prosvjed i odbilo Dačićev zahtjev za bilateralni susret.

 

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, blaženom kardinalu Alojziju Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku uoči 57. obljetnice njegove smrti 10. veljače 1960.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo