STRUČNJAK ZA KOMUNIKACIJE

IZABRAN NOVI ŠEF PREDSTAVNIŠTVA EUROPSKE KOMISIJE U ZAGREBU Bugarin će zamijeniti Baričevića, koji postaje Junckerov savjetnik

Ognian Zlatev / TWITTER

 

Bugarin Ognian Zlatev 1. srpnja ove godine postat će novi čelnik predstavništva Europske komisije u Zagrebu, objavila je Europska komisija (EK) u utorak. Zlatev će na tom mjestu zamijeniti Branka Baričevića, koji će postati savjetnik predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru za pripremu hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem. Podsjećamo, Hrvatska će Vijećem predsjedati tijekom prve polovice 2020. godine.

Zlatev trenutno obnaša dužnost čelnika predstavništva Europske komisije u Sofiji, a obnašao ju je i za vrijeme bugarskog predsjedanja Europskim vijećem 2018. godine. Europska komisija navodi da je Zlatev stručnjak za komunikacije s više od 30 godina radnog iskustva.

Diplomirao je na Sveučilištu Sveti Kliment Ohridski u Sofiji i završio magisterij iz klasične filologije. Nakon toga stekao je kvalifikacije u području političke komunikacije, odnosa s medijima i razvoja medija, izbornih kampanja i upravljanja nevladinim organizacijama. Govori bugarski, engleski, ruski, hrvatski, makedonski i srpski jezik.

Baričević je predstavništvo Europske komisije u Zagrebu vodio od prvog srpnja 2013. godine, a tu je poziciju preuzeo nakon obnašanja dužnosti čelnika hrvatske Misije u Europskoj uniji od 2005. do 2012. godine. Prije toga je obnašao niz diplomatskih dužnosti u SAD-u, Cipru i Portugalu. Prije diplomatske karijere bio je liječnik.

 

Zagreb, 170619.
Kuca Europe, konferencija Vladavina prava u Europskoj uniji: perspektiva jacanja i izazovi buducnosti, u organizaciji predstavnistva Europske komisije u Hrvatskoj.
Na fotografiji: Branko Baricevic, voditelj Predstavnistva EK u Hrvatskoj.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Branko Baričević

Europska komisija ima predstavništva u svim državama članicama EU-a te regionalne urede u Barceloni, Belfastu, Bonnu, Cardiffu, Edinburghu, Marseilleu, Milanu, Muenchenu i Wrocławu. 

Predstavništva surađuju s nacionalnim tijelima i dionicima te informiraju medije i javnost o politikama EU-a. Predstavništva izvješćuju sjedište Komisije o značajnim kretanjima u državama članicama. Od početka mandata Junckerove Komisije voditelje predstavništava imenuje predsjednik Komisije kao svoje političke predstavnike u državi članici u koju su upućeni.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo