VJERSKI VOĐE PROTIV

IZABRANU POLITIČARKU U IRANU ODBILI ZBOG LJEPOTE Ne žele ‘manekenku s piste’ u vijeću

Nina Siahkali Morandi (27) bila je 14. na listi sa 10.000 glasova, no to im nije bitno

Iranka Nina Siahkali Moradi dobila je više od 10.000 glasova na izborima za gradsko vijeće Qazvina. U polumilijunskom drevnom gradu, smještenom 150 kilometara sjeverozapadno od Teherana, od 163 kandidata Morandi je prema rezultatima bila 14. No, ta 27-godišnjakinja gotovo odmah je diskvalificirana jer je prema mišljenju lokalnih duhovnih autoriteta “previše zgodna”, a to se kosi s politikom. “Ne želimo manekenku s piste u vijeću”, rekao je jedan od vjerskih vođa, prema citatu iz lokalnih novina.

Nove ideje i budućnost

No, Morandi nema veze s modnim pistama. Studira arhitekturu, kaligrafiju i borilačke vještine. Službeni razlog je, prema pisanju Međunarodne organizacije za ljudska prava u Iranu, to što Morandi “ne poštuje islamski kodeks ponašanja”, no neslužbeno prije je riječ o tome da joj je majka priroda zadala glavobolje kad ju stvorila takvom u današnjem Iranu. Morandi ni činjenica da je na posteru iz kampanje zavijena u hidžab po svim propisima nije pomogla da osvoji odobravanje vjerskih starješina. Jedan od problema su i njezini pristaše jer se “nedolično odijevaju i ponašaju”, smatraju njeni protivnici, većinom stariji konzervativni političari.

Prema riječima nekih stručnjaka, anuliranje njena izbora jest “kršenje pravila” jer kandidat može biti diskvalificiran, ali dok traje kampanja, a to ovdje nije bio slučaj. Tek kad je postalo jasno da je studentica, kojoj su u kampanji pomagali prijatelji, osvojila mjesto u vijeću, sastalo se povjerenstvo i presudilo da od toga neće biti ništa. Izabrana je samo na temelju mladosti i ljepote, navodi se u priopćenju revizijskog odbora, u kojem su dane primjedbe i na njen izborni poster te na materijale koje je dijelila. Morandi se natjecala pod sloganom “Nove ideje za novu budućnost’, a pozivala je na razvoj ženskih prava u Qazvinu te se zalaže za obnovu drevnoga grada (nekad glavnog grada Irana) i uključivanju mladih u planiranje grada. Njeni liberalni stavovi dobro su odijeknuli među biračima, no ne i među političarima starog kova.

Rowhanijeva obećanja

Slučaj iz Qazvina ne odjekuje dobro ni na nacionalnoj razini gdje je na izborima za predsjednika pobjedio Hassan Rowhani, obećavši da će se posvetiti širenju ženskih prava. “Osnovat ću ministarstvo za žene kako bi im vratio njihova zgažena prava. Žene rade, no ne uživaju ista prava kao i muškarci”, izjavio je Rowhani u jednoj debati. Iako žene u Iranu rade, studiraju i zastupljene su u administraciji, diskriminacija je i dalje velika i religijski autoriteti nastavljaju sa svojom agendom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:47