ISTRAGA NA ČEKANJU

Izaslanstvu OPCW-a još uvijek onemogućen pristup Dumi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2018. u 15:35

Screenshot / YouTube

HAAG - Britanska delegacija pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) tvitom je izvijestila da stručnjacima te organizacije, koji su od subote u Siriji, još uvijek nije dopušten pristup Dumi, navodnome mjestu kemijskih napada.

 

"Rusija & Sirija još nisu dopustile pristup Dumi. Neograničen pristup je temeljan. Rusija & Sirija moraju surađivati", stoji u tvitu.

 

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je kako je do odgode odlaska stručnjaka OPCW-a u Dumu došlo zbog američkih zračnih udara izvedenih prije dva dana poručivši da su britanske tvrdnje "još jedno nagađanje naših britanskih kolega".

 

Istragu OPCW-a omela je "ilegalna oružana akcija Velike Britanije sa skupinom drugih zemalja", rekao je Rjabkov.

 

Kremlj je poručio da su britanske teze bez ikakva temelja jer i Rusija želi da se provede istraga navodnog kemijskog napada.

 

Zamjenik sirijskoga ministra vanjskih poslova Faisal al Mokdad u međuvremenu je potvrdio da su se vladini dužnosnici sastali sa stručnjacima OPCW-a u Damasku.

 

"U posljednja tri dana stručnjaci su na zahtjev sirijske vlade stigli u Siriju. Dosad je održano nekoliko sastanaka tijekom kojih se raspravljalo o suradnji između dviju strana", izjavio je Al Mokdad, a prenosi državna novinska agencija SANA.

 

Nakon zračnih udara SAD-a, Britanije i Francuske u subotu ujutro na postojenja kemijskog oružja u Siriji prioritet je omogućiti članovima OPCW-a potpuno anuliranje "tajnoga sirijskog kemijskog programa", rekao je francuski veleposlanik Philippe Lalliota na hitnome sastanku OPCW-a održanom u ponedjeljak u Haagu o navodnom kemijskom napadu na Dumu 7. travnja.

 

"Činjenice su tu i nepobitne su. Otporne su na najveće laži i na najapsurdnije demantije", kazao je Lalliot, dodavši da više nema sumnje: "Sirija od 2013. ima tajni kemijski program".

 

"Imamo puno povjerenje u neovisan rad, nepristranost i profesionalnost članova ekipe OPCW-a", kazao je francuski veleposlanik.

Prijavite se na portala Jutarnji.hr i ne propustite najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta

Izdvajamo