MASTER-PLAN KOJI KRŠI PRAVILA EU

Izbila svađa unutar njemačkih demokršćana oko odnosa prema izbjeglicama

Angela Merkel
 Axel Schmidt / REUTERS

Unutar vladajuće njemačke demokršćanske Unije CDU/CSU u ponedjeljak se iznova rasplamsao sukob glede smjernica politike prema izbjeglicama zbog čega je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer bio prisiljen odgoditi predstavljanje svog „Master-plana za migraciju“ koji je trebao biti objavljen u utorak.

„Ja nosim odgovornost za ovu zemlju i pitanje upravljanja migracijama. Stupanje migracijskog plana na snagu zato ne možemo beskonačno odgađati”, rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) u ponedjeljak navečer u Berlinu nakon što su u javnost izbile vijesti o novim neusglasicama između njega i kancelarke Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Kako navode mediji, svađa između Merkel i Seehofera izbila je zbog točke Master-plana koji predviđa zaustavljanje izbjeglica bez osobnih isprava i osoba kojima je već jednom odbijen zahtjev za azilom na njemačkim granicama.

Merkel je u razgovoru za javni servis ARD argumentirala da se time krši pravo Europske unije. “Ove nacionalne mjere se kose s mjerama Europske unije”, rekla je Merkel koja se zalaže za sveeuropsko rješenje.Ove mjere bi prije svega pogodile Austriju jer većina izbjeglica i tražitelja azila u Njemačku ulazi preko njemačko-austrijske granice.

Očekuje se da će se ova tema naći na dnevnom redu prilikom posjeta austrijskog kancelara Sebastiana Kurza Berlinu u utorak kada su predviđeni razgovori i s kancelarkom Merkel i ministrom unutarnjih poslova Seehoferom. Kako prenosi novinska agencija dpa, Merkel strahuje da bi jednostrane nacionalne mjere kada je u pitanju migracijska politika dodatno smanjile stupanj solidarnosti unutar EU-a kada su izbjeglice u pitanju.

Iz redova CSU-a, koji je posljednjih godina najžešći kritičar izbjegličke politike Angele Merkel, čuju se kritike na račun kancelarke i odbacuju tvrdnje da se radi o konceptu koji nije kompatibilan s EU pravom. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koja zajedno s Unijom CDU/CSU na saveznoj razini tvori vladu, kritizira CSU zbog brzine kojom se donose odluke glede izbjeglica.

„CSU je u predizbornom modusu“, rekao je potpredsjednik SPD-a Ralf Stegner aludirajući na pokrajinske izbore u Bavarskoj u listopadu na kojima CSU-u prijeti gubitak apsolutne većine. CSU je na posljednjim izborima mnogo glasova izgubio u korist desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) nakon čega je vodstvo stranke odlučilo dodatno se distancirati od liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:05