ISPOVIJEST SIRIJSKIH IZBJEGLICA

Izbjeglice: Mama ostaje u Damasku. Tko zna što je sad čeka...

U strahu za vlastiti život mnogi Sirijci pješice su pobjegli u Libanon

BEIRUT - Bande kradljivaca koje noću vrebaju na cestama. Grad Dara u kojem je cijena kruha skočila za 500 posto. A u okolici glavnog grada Damaska paravojne skupine koje nasumično ubijaju... Sirijske izbjeglice koje pješice pristižu u Libanon ispričale su britanskom reporteru Robertu Fisku, novinaru dnevnika Independent, priče o strahotama koje su vidjele u svojoj zemlji.

Grad bez plakata

I te su priče istinite, ističe Fisk. Naime, izbjeglice opisuju do detalja što se događa u zemlji u kojoj se strogo kontroliraju sve informacije.

Damask je, tvrde izbjegli Sirijci, preplavljen porukama da se zakon mora poštovati iako su plakati s likom predsjednika Bašara al-Asada, donedavno na svakom koraku u ovoj zemlji, uklonjeni kako ne bi još više poticali bijes građana. Razbojnici noću patroliraju cestom za aerodrom u Damasku i napadaju putnike, a na terminalima policajci ispituju imaju li pristigli laptop ili iPod. Priča se i o borbama 5. brigade s jedinicama Mahera Asada pokraj grada Dere.

Šabiha ili tajna policija?

Jedna Sirijka kaže kako je ostavila majku u Damasku s deset kilograma tjestenine, deset kilograma riže, pet kilograma šećera i zalihama pitke vode. Tko zna što je čeka. U gradu Deri, epicentru sirijskih prosvjeda, kojem je prekinut dovod struje i vode, cijene osnovnih namirnica odletjele su u nebo.

Muškarci noću preko polja krijumčare hranu u grad. No, ljude najviše plaše ubojstva koja se događaju diljem zemlje. Pitaju se tko stoji iza njih. Šabiha, mafijaška paravojna Asadova organizacija, ili tajna policija? Ubojice koji koriste situaciju?

Na povratku sa zabave

Fisk piše i kako je usred kaosa i straha stvoren sustav komiteta u gradovima koji prenose informacije i snimke s terena. No, mnogi novopečeni reporteri ne žele da glasine ili pretjerivanje unište njihovu vjerodostojnost. Među nepotvrđenim inforamcijama su one o iranskim snajperistima koji su stigli u pomoć Bašaru.

Dvije Europljanke navodno su zaustavljene na povratku sa zabave, što bi značilo da ni stranci više nisu sigurni. Priča se i da je vojska ostavila oružje nasred trga u Dari da ga građani pokupe. Vlada je, pak, građanima jučer poručila da neka ne sudjeluju u prosvjedima, što se može shvatiti kao ozbiljna prijetnja.

Sukobi unutar sirijske vojske?

Je li istina da je izbila pobuna u sirijskoj vojsci, ali i da su mnogi pripadnici vladajuće stranke dali ostavke? Riječ je o zemlji u kojoj se informacije strogo kontroliraju, no glasine su bile tako jake da ih je sam vojni vrh odlučio demantirati. Priče o sukobima 4. i 5. brigade kraj Dare čuju se i dalje. I o vojnicima koji odbijaju pucati na goloruko stanovništvo. Što radi svijet? U slučaju Libije umiješao se u sukob “radi zaštite civila”. A u Siriji je navodno već 400 poginulih nenaoružanih prosvjednika. Fisk primjerice piše o snimkama na državnoj televiziji koje prikazuju leševe iskopanih očiju za koje Damask tvrdi da su vojnici koje su napali banditi. Vijeće sigurnosti UN-a tek se dogovara o tekstu osude brutalnosti gušenja prosvjeda u Siriji. No priča se i o mogućnosti uvođenja sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:20