RASTE BROJ

IZBJEGLIČKI KAMPOVI SU PREPUNI, NA POMOLU JE NOVI MIGRANTSKI VAL? Sve više ilegalnih migranta pristiže na obale Europske unije

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Njemačka je u petak izrazila zabrinutost zbog sve većeg broja ilegalnih migranata koji pristižu na grčke otoke iz Turske koja je zatražila veću međunarodnu pomoć u zamjenu za zadržavanje migranata.

"Zabrinuto pratimo razvoj situacije", rekla je glasnogovornica njemačke vlade Martina Fietz novinarima u Berlinu.

UN-ova agencija za pomoć izbjeglicama (UNHCR) navodi da je 8103 osoba pristiglo na Egejske otoke u kolovozu u odnosu na 3200 ljudi u istom razdoblju prošle godine. Izbjeglički kampovi na Lezbosu, Hiju, Samu, Lerosu i Kosu su ponovno prepuni.

Turska je sporazumom iz 2016. pristala sprječavati migrante u prelaženju u zamjenu za 3 milijarde eura pomoći iz Europske unije. Unutar sporazuma je dogovoreno da će Unija prihvatiti jednog Sirijca iz Turske za svakog Sirijca kojega iz Grčke vrate u Tursku.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je zaprijetio da će sirijskim izbjeglicama "otvoriti vrata" prema Europi ako ne dobije dodatnu međunarodnu pomoć i podršku za planirano uspostavljanje "sigurnosne zone" na sjeveru Sirije.

Potpredsjednik Fuat Oktay u petak je rekao da Erdoganovi komentari "nisu ni prijetnja ni blef, već činjenica".

Dodao je da njegova zemlja neće financirati krize koje su stvorile druge zemlje. Turska je preuzela 3.6 milijuna sirijskih izbjeglica, više nego ijedna zemlja od početka građanskog rata u Siriji 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:42