TKO ĆE U VLAST?

IZBORI NA KOSOVU Izlazne ankete: Vode radikalni nacionalisti koji su slavu stekli bacanjem suzavca u parlamentu

 
Albin Kurti
 REUTERS

Birališta na Kosovu zatvorena su u nedjelju navečer u 19 sati, Središnje izborno povjerenstvo (CIK) objavilo je preliminarne podatke o izlaznosti od 44 posto, dok prve izlazne ankete pokazuju prednost radikalne nacionalističke stranke, pokreta Samoodređenje, Albina Kurtija s procjenjenih 28 do 30 posto osvojenih glasova.

Slijede Demokratski savez Kosova Ise Mustafe s 27 do 30 posto, Demokratska partija Kosova Hashima Thacija i Kadrija Veselija s 22 posto, te koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramusha Haradinaja i Agima Cekua s 10 do 12 posto.

Pravo glasa imalo je oko 1,9 milijuna birača u svih 38 kosovskih općina, a za 120 zastupničkih mandata natjecalo se 1.067 kandidata iz 25 stranaka i koalicija. Kosovske izbore promatrala je EU sa stotinjak dužnosnika te predstavnici više od 40 nevladinih organizacija i udruga.

Najveća izlaznost zabilježena je u Obiliću - oko 60 posto, Zubinom Potoku na sjeveru Kosova - 57 posto, te u Prištini - 56 posto.

U sjevernoj Mitrovici, većinski naseljenoj Srbima, na glasovanje je izašlo 45 odsto upisanih u birački popis, a u većinski albanskoj južnoj Mitrovici 42 posto.

FILE PHOTO: Ramush Haradinaj, leader of the Alliance for the Future of Kosovo (AAK) delivers his speech during a pre-election rally in Pristina, Kosovo, October 3, 2019. REUTERS/Florion Goga/File Photo
REUTERS
Ramush Haradinaj

Goran Rakić, predsjednik Srpske liste koju podupire službeni Beograd, ocijenio je da su "ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", a uvjeren je da će Srpskoj listi pripasti svih 10 mandata u Skupštini Kosova, zajamčenih srpskoj zajednici.

Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsjednik Kosova Thaci, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u kolovozu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora.

Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Haradinaj 19. srpnja podnio ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Den Haagu.

Slavu stekli bacanjem suzavca u parlamentu

Zastupnici Samoopredjeljenja slavu su stekli bacanjem suzavca u parlamentu tijekom zasjedanja, kada im se tijek rasprave ili glasovanja ne bi svidio.

Kurti je jedan od zadnjih Miloševićevih uznika, (1999. godine osuđen na 15 godina, a pušten nakon pada Miloševića) kao studentski lider (zato nije bio u OVK-u, ali je u Srbiji proglašen teroristom), bliski suradnik kultnog albanskog disidenta, kosovskog Mandele Adema Demaçija, mada ga na Kosovu neki sumnjiče upravo zbog njegovih radikalnih stavova, da je poklekao u požarevačkom zatvoru i postao, govoreći folklornim rječnikom ovih prostora, "doušnik Udbe". (Vlado Vurušić)

Vučić: Povijesna pobjeda Srpske liste na kosovskim izborima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju navečer da je Srpska lista, koju podupire službeni Beograd, na današnjim prijevremenim izborima na Kosovu ostvarila "najuvjerljiviju pobjedu u svojoj povijesti", osvojivši više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama i poručio da će Srbi u kosovskom parlamentu imati "sjajno političko predstavljanje".

Srbi su danas pokazali ogromnu zrelost i ujedinili su se kad je bilo najpotrebnije, pokazali su da mogu biti zajedno i jedinstveni, da razumiju svoju državu, rekao je Vučić na konferenciji za novinare povodom današnjih prijevremenih izbora na Kosovu.

Vučić je naglasio da će Srbi imati "sjajno političko predstavljanje u kosovskom parlamentu" jer će se Srpska lista boriti za nacionalne i državne interese Srbije i za ostanak i opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Srpski narod je nedvojbeno rekao koga želi da zastupa njegove interese, ocijenio je Vučić i poručio sunarodnjacima na Kosovu da "večeras mogu mirno slaviti" i da "uvijek mogu računati na svoju državu".

Srbijanski predsjednik je, komentirajući preliminarne izborne rezultate albanskih stranaka, rekao da je spreman razgovarati s legitimnim predstavnicima Albanaca, "ma tko to bio". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:26