MANDAT ZA PROMJENE

IZBORI U GRČKOJ Novi premijer Mitsotakis obećava promjene nakon pobjede Nove demokracije: 'Grčka će ponovno ponosno podići glavu!'

 Alkis Konstantinidis / REUTERS

Novi grčki premijer desnog centra Kyriakos Mitsotakis obećao je da će Grčka "ponovo ponosno podići glavu", prenosi BBC u ponedjeljak.

Nakon pobjede Nove demokracije na izborima u nedjelju, Mitsotakis je rekao da neće iznevjeriti nade grčkog naroda.

Ova pobjeda dolazi četiri godine nakon što je ljevičarska stranka Siriza Aleksisa Ciprasa došla na vlast s obećanjem da će okončati mjere štednje.

Međutim, birači su se okrenuli protiv Sirize nakon što je usvojila oštre fiskalne mjere u zamjenu za paket pomoći zemlji pogođenoj dužničkom krizom.

Nezaposlenost i ekonomska kriza dodatno su smanjili potporu Sirizi.

Na izborima je Ciprasova Siriza izbila na drugo mjesto s 31,53 posto glasova, pokazuju službeni podaci nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi. Nova demokracija osvojila je 39,85 posto glasova i kao pobjednik izbora dobit će još dodatnih 50 mjesta u parlamentu.

Micotakis želi biti premijer svih Grka

Micotakis, sin bivšeg premijera Konstantinosa Micotakisa, rekao je da su mu rezultati izbora dali snažan mandat za promjene, ali je dodao da će biti premijer svih Grka jer ih ima "premalo da bi ostali podijeljeni".

Novoizabrani premijer, koji će položiti prisegu u ponedjeljak, obećao je niže poreze, veću privatizaciju javnih usluga i planove da se ponovno ispregovara dogovor s grčkim vjerovnicima koji bi omogućio da više novca bude reinvestirano u zemlju.

"Želim vidjeti prosperitet ovog naroda. Želim da se vrate djeca koja su otišla", kazao je on svojim pristašama.

Izborni rezultati

Odaziv na ovim izborima bio je 57 posto i jedan je od najnižih zadnjih desetljeća.

Po podacima grčkog ministarstva unutarnjih poslova, ljevica je ukupno osvojila 110 od 300 mjesta u parlamentu, od toga Komunisti 15, MeRA25 9 i Siriza 86.

Konzervativci zajedno imaju 190 mjesta. Nova demokracija ima 158 mjesta s uključenih 50 dodatnih za pobjedu, Pokret za promjene 22, a Grčko rješenje 10.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:32