EUROSKEPTICI DOMINIRAJU

IZBORI U SJENI RASPRAVE O BREXITU I ODLASKA PREMIJERKE MAY I konzervativci i laburisti očekuju katastrofu na izborima za Europski parlament

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.05.2019. u 16:41

Britain's Prime Minister Theresa May and her husband Philip leave after voting in the European Parliament Elections, taking place despite Brexit uncertainty, in Sonning, Britain, May 23, 2019. REUTERS/Toby Melville TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Theresa May i suprug Philip nakon glasanja

Konzervativna stranka premijerke Therese May i glavna oporbena Laburistička stranka očekuju vrlo loše rezultate na izborima za Europski parlament kada oni budu poznati u nedjelju kasno navečer.

Po procjeni euroskeptika Nigela Faragea, njegova stranka Brexit osvojit će oko 40 posto glasova u borbi za 73 britanska mjesta u Europskom parlamentu, što je više od postotka koji bi dvije tradicionalno najjače britanske stranke mogle osvojiti zajedno.

Britanskim izborima dominirala je rasprava o tomu kako i kada bi ta zemlja trebala napustiti Europsku uniju.

"Mislim da ćemo vrlo vjerojatno dobiti dobar udarac nakon večerašnjih izbornih rezultata... Spremni smo za to", rekao je John McDonnell, laburistički kancelar u sjeni za Sky News.

Britanska premijerka Theresa May pristala je povući se s dužnosti predsjednice Konzervativne stranke nakon što nije uspjela uvjeriti zastupnike da odobre sporazum o brexitu koji je ispregovarala s Bruxellesom.

Bivši ministar za Brexit Dominic Raab rekao je da zazor od dvije glavne stranke pokazuje "frustraciju glasača svim političarima koji nisu uspjeli ispuniti obećanja o brexitu".

Vođa laburista Jeremy Corbyn također se suočava s podjelama u stranci, jer mnogi od njih traže da Corbyn snažnije podupire kampanju za održavanje drugog referenduma o Brexitu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo