IZBORNA URKA

IZBORI U ŠPANJOLSKOJ SU ZA MANJE OD DVA MJESECA Ankete daju Sánchezovim socijalistima najviše glasova, no nedovoljno za vladu

 Javier Barbancho / REUTERS

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza mogla bi na izborima 10. studenog dobiti najviše glasova ali opet ne dovoljno za samostalno formiranje vlade, pokazuju dvije ankete objavljene u nedjelju.

PSOE je na izborima u travnju osvojio najviše glasova i 123 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta no za samostalno formiranje vlade potrebno ih je 176. Nakon što od tada nije uspio dobiti podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a i nakon što su propali pregovori sa srodnom lijevom formacijom Unidas Podemos oko koalicijske vlade, Sánchez je prošli tjedan priopćio kako će Španjolci na prijevremene izbore u studenom.

Španjolski kralj Felipe VI u ponedjeljak bi i službeno trebao raspustiti parlament i sazvati izbore. Bit će to četvrti parlamentarni izbori u Španjolskoj u posljednje četiri godine.

Dvije najveće stranke koje su dominirale španjolskom političkom scenom od uvođenja demokracije 1970-ih godina – ljevičarski PSOE i Narodna stranka desnog centra – mogle bi na nadolazećim izborima dobiti više glasova nego u travnju, pokazuju ankete.

Pozitivni makroekonomski brojevi

Tri nove stranke koje su u posljednjih pet godina narušile to tradicionalno dvostranačje – lijevi Unidas Podemos, stranka centra Građani i desni Vox – mogli bi dobiti manje glasova nego u travnju. Ove su stranke učinile parlament heterogenim a Španjolska na nacionalnoj razini nema iskustva s formiranjem koalicijskih vlada. Drugačije je na regionalnoj i lokalnoj razini gdje su navedene stranke u koalicijama u pojedinim dijelovima zemlje.

PSOE bi u studenom mogao dobiti dodatnih 11 zastupnika i dosegnuti broj od 134 no i dalje ne bi imao potrebnih 176, pokazala je anketa kuće za ispitivanje javnog mnijenja GAD3 izrađena za novine La Vanguardia.

Anketa kuće 40db objavljena u novinama El País pokazuje sličan rezultat.

Unatoč političkoj blokadi u Španjolskoj njeno gospodarstvo pokazuje pozitivne makroekonomske brojeve pa je agencije S&P povisila u petak njen kreditni rejting s A- na ocjenu A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:53