KONAČNA PROCJENA

IZBORI U SRBIJI Naprednjacima Tome Nikolića najviše mjesta u parlamentu, Srbija ovisi o Dačiću

Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja i desničarska lista ''Dveri'', koje su blizu izbornog praga od pet posto za ulazak u parlament, ne mogu čak ni uz pomoć glasova s Kosova prijeći prag
 Milos Cvetković / BLIC / CROPIX

BEOGRAD - Prema konačnoj procjeni rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji , koju je u ponedjeljak objavio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koalicija oko oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića osvojila je 73 zastupnička mandata, a slijedi koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića s osvojena 68 mandata u srbijanskom parlamentu.

Iz Beograda Snježana Pavić: Nikolić i Tadić ušli u drugi krug, najveći dobitnik srbijanskih izbora Miloševićev nasljednik Ivica Dačić

Po konačnoj procjeni, koja ne uključuje glasove s glasačkih mjesta na Kosovu, a koju je u Tanjugovom pres centru objavio programski ravnatelj CeSID-a Marko Blagojević, s 45 osvojena mandata slijedi koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića.

Po 20 mandata su, po riječima Blagojevića, osvojili Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i koalicija ''Preokret'' okupljena oko Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića.

Slijede manjinska lista Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora s pet osvojenih mandata, te s po jednim osvojenim mandatom manjinske liste ''Nijedan od ponuđenih odgovora'', ''Sve zajedno'' i ''Stranka demokratske akcije Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin''.

Blagojević je rekao kako konačna procjena ne uključuje glasove s Kosova, jer je prebrojavanje tih glasova u južnosrbijanskim mjestima Raškoj i Vranju počelo tek oko tri sata ujutro, ali da je raspored glasova između stranaka takav da, kakvi god bili rezultati glasovanja na Kosovu, oni neće bitno utjecati na raspored snaga u novom sazivu srbijanskog parlamenta. Dodao je kako, bez obzira na opredijeljenost birača s Kosova, Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja i desničarska lista ''Dveri'', koje su blizu izbornog praga od pet posto za ulazak u parlament, ne mogu čak ni uz pomoć glasova s Kosova prijeći pet posto te da je, po procjeni CeSID-a, izvjesno da ove dvije stranke ne ulaze u parlament.

U nedjelju su u Srbiji, uz parlamentarne, održani predsjednički, pokrajinski i lokalni izbori.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji, po podacima srbijanske Republičke izborne komisije (RIK) s 25,98 posto obrađenih glasačkih mjesta, kandidat koalicije oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Boris Tadić osvojio je 24,81 posto glasova, a s 24,71 posto slijedi kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić .

Njih dvojica će se najvjerojatnije suočiti u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. svibnja.

Na parlamentarnim izborima 2008. koalicija oko Socijalističke stranke Ivice Dačića osvojila je 20 mandata, dok je na ovima zabilježila dvostruko bolji rezultat osvojivši 45 mandata i u prvim ocjenama smatra se najvećim dobitnikom srbijanskih izbora. Za razliku od njih najveći gubitnici izbora mogli bi biti radikali, koji po svim procjenama neće ući u parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:11