ZEMLJA TONE U KRIZU

IZBORI U VENEZUELI Putin čestitao Maduru, SAD venezuelske izbore nazvao 'farsom'

 Profimedia, UPPA News

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u ponedjeljak Nicolasu Maduru na reizboru za predsjednika Venezuele, a Sjedinjene Države najavile su sankcije i gospodarske poteze nazivajući "farsom" izbore kojih valjanost ne priznaju Europska unija, Kanada i niz latinoameričkih zemalja.

U čestitki Maduru "ruski predsjednik poželio je Nicolasu Maduru dobro zdravlje i uspjeh u rješavanju društvenih i ekonomskih izazova s kojima se zemlja suočava", navodi Kremlj u priopćenju, a prenosi agencija AFP.

Maduro je pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je oporba proglasila namještenima i bojkotirala ih.

Putin je također zaželio "da se u zemlji održi nacionalni dijalog u interesu cijelog venezuelskog naroda".

Ruski predsjednik je "uvjeren da će djelovanje Nicolasa Madura na čelu države moći nastaviti jačanje strateškog partnerstva između dviju zemalja", navodi se u priopćenju.

Sjedinjene Države, Kanada, Europska unija i desetak zemalja Latinske Amerike najavilo je i prije izbora da neće priznati rezultat.

"Opasan presedan je stvoren kada legitimnost izbornog procesa ovisi ne o stajalištu međunarodnih promatrača već o stajalištu koje su unaprijed iznijele neke države", ocijenilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

"Jasno je da takvo stajalište (zapadnih zemalja) ima dugoročno teške posljedice", navodi rusko ministarstvo koje poziva na "dijalog i nacionalnu pomirbu" u Venezueli.

Reizbor Nicolasa Madura je "farsa", rekao je dan nakon izbora američki potpredsjednik Mike Pence, prenosi agencija Reuters.

"Izbori u Venezueli su sramota, niti su (bili) slobodni niti pravični. Nezakonit rezultat je novi udarac ponosnoj demokratskoj tradiciji Venezuele", rekao je Pence.

Sjedinjene Države neće sjediti skrštenih ruku gledajući kako se "Venezuela urušava, a bijeda nastavlja pogađati taj hrabri narod", rekao je Pence te poručio "Madurov režim mora dopustiti humanitarnu pomoć i mora dopustiti svome narodu da kaže što misli".

U zasebnu priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će SAD "brzo poduzeti gospodarske i diplomatske akcije kako bi podržao povratak demokracije" u Venezueli. Pompeo nije naveo pojedinosti.

Nešto ranije State Department zaprijetio je sankcijama naftnom sektorom koji je glavni izvor prihoda Venezueli s katastrofalnom gospodarskom slikom.

Maduro ističe da je njegova zemlja zasipana kritikama onih koji ne prihvaćaju njegovu socijalističku vladu i svoju pobjedu smatra pobjedom protiv "imperijalizma".

Četrnaest zemalja Limske skupine objavilo je nešto ranije u ponedjeljak da povlače veleposlanike iz Venezuele zbog izbora kojih legitimitet ne priznaju. Ta skupina zemalja u kojoj su, među ostalima, Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija i Meksiko objavila je u priopćenju da spušta razinu diplomatskih odnosa s Venezuelom u znak prosvjeda protiv izbora koji nisu u skladu s međunarodnim normama izbornog procesa koji bi bio transparentan i demokratski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:19