NOVI/STARI PREDSJEDNIK

IZBORNA DRAMA U BiH Bitku za novog šefa Republike Srpske odlučilo samo par tisuća glasova

Milorad Dodik
 Tomislav Krišto / CROPIX

Aktualni predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, obavljat će tu funkciju i u iduće četiri godine. Na nedjeljnim izborima Dodik je s 300.128 glasova slavio ispred glavnog protukandidata Ognjena Tadića i to sa samo desetak tisuća glasova prednosti koji je dobio povjerenje 289.680 građana, piše Blic .

IZBORI U BiH Pobjede Čovića i Izetbegovića

Iako se još uvijek radi o neslužbenim rezultatima, ovakav rezultat je i više nego izvjestan jer je obrađeno 99.99 posto biračkih listića.

SVJETSKI MEDIJI O IZBORIMA U BiH 'Pobjeda nacionalista u siromašnoj europskoj državi'

Iz Dodikova SNSD-a morali su ipak priznati da je njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, izgubila od Mladena Ivanovića, kandidata Saveza za promjene, za par stotina glasova.

Poraz svoje kandidatkinje Željke Cvijanović neizravno je priznao i Milorad Dodik kada je novinarima u Banjoj Luci ranije tijekom dana kazao kako "ne može vjerovati da su Srbi odlučivali na ovaj način znajući tko i na koji način podržava Ivanića". Kazao je kako su u eventualnoj konačnoj pobjedi Ivanića sudjelovali Bošnjaci i međunarodna zajednica, a da je Cvijanović dobila potporu Hrvata.

Dodik je kazao i kako je ipak uvjeren u svoju pobjedu za novi mandat predsjednika RS ustvrdivši kako ima prednost u odnosu na kandidata ujedinjene oporbe Ognjena Tadića od oko 11 tisuća glasova.

Istodobno je objavljeno kako su Dragan Čović i Bakir Izetbegović dobili dodatne glasove kojima je potvrđena njihova pobjeda u utrci za hrvatskog odnosno bošnjačkog člana bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić podsjetio je kako još valja pričekati glasove iz inozemstva te s mobilnih biračkih mjesta, što može utjecati na konačne rezultate.

Na temelju 92 posto glasačkih mjesta iz Federacije BiH, obrađenih do ponedjeljka, otklonjene su dvojbe oko toga tko će biti hrvatski i bošnjački član državnog vrha.

Čović je tako dobio 117.537 glasova, a kandidat HDZ 1990. Martin Raguž 86.306 glasova, trećeplasirani je Živko Budimir, s oko 13 tisuća glasova, dok je Anto Popović dobio oko 6.000 glasova.

Na temelju istog uzroka utvrđeno je kako je Izetbegović dobio 226.860 glasova, a drugoplasirani kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić 187.005 glasova.

Izbori u BiH: SDA i SNSD pojedinačno najjače stranke u parlamentima

Stranka demokratske akcije (SDA) pojedinačno je osvojila 28 posto glasova na izborima za Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine među biračima s teritorija Federacije BiH, dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dobio povjerenje 39 posto birača s teritorija Republike Srpske pa će te dvije stranke imati i najviše zastupnika u budućem sazivu državnog parlamenta, proizlazi iz podataka što ih je u ponedjeljak objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Točan broj osvojenih mandata u ovoj fazi prebrojavanja nije poznat, no izvjesno je kako je nedavno osnovana Demokratska fronta (DF) Željka Komšića izbila u sam vrh, s osvojenih 15 posto glasova i druga je po snazi među strankama čiji se zastupnici biraju s teritorija Federacije BiH, dok je Srpska demokratska stranka (SDS) dobila glasove 33 posto birača s područja RS i druga je po snazi u tom entitetu.

Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, s nešto više od 14 posto glasova, treća je po snazi stranka u Federaciji BiH, a Socijaldemokratska partija BiH (SDP), koja je do sada imala najviše zastupnika u državnom parlamentu, pala je na četvrto mjesto s 9,7 posto osvojenih glasova.

Hrvatske stranke u koaliciji predvođenoj HDZ-om BiH dobile su glasove 12 posto birača, a HDZ 1990., koji je na izborima nastupio samostalno, osvojio je 4,19 posto glasova.

SDA je na temelju obrađenih 73 posto biračkih mjesta najjača stranka i u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH jer je dobila glasove 27 posto birača.

Slijede SBB s 14 posto, DF s 12 posto, koalicija predvođena HDZ BiH s 11 posto te SDP BiH s 10 posto glasova. HDZ 1990. dobio je tri posto prebrojanih glasova.

Dodikov SNSD je na temelju 78 posto obrađenih biračkih mjesta dobio 33 posto glasova u utrci za sastav Narodne skupštine RS, dok je Srpska demokratska stranka dobila 27 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:19