'PATRIOTSKI BLOK'

IZETBEGOVIĆ, KOMŠIĆ I RADONČIĆ POTPISALI SPORAZUM Donedavno posvađane stranke dogovorile sudjelovanje u vlasti BiH

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2019. u 20:08

German Chancellor Angela Merkel (2nd R), members of the tripartite Presidency of Bosnia and Herzegovina Dragan Covic (L), Bakir Izetbegovic and Mladen Ivanic pose for the media in Berlin, Germany, May 9, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch - UP1EE591DFDJ0
REUTERS

Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Čelnici donedavno posvađanih većinski bošnjačkih stranaka SDA, Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske fronte potpisali su u petak izjavu na temelju koje će zajednički sudjelovati u vlasti u okviru 'Patriotskog bloka' na državnoj i razini Federacije BiH.

Objašnjavajući kako su "svjesni težine povijesnog trenutka, prijetnji i izazova koje za Bosnu i Hercegovinu donose promjene na globalnom, regionalnom i unutarnjem planu", sporazum su u zgradi državnog predsjedništva potpisali predsjednici SDA, DF-a i SBB-a Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić.

Ranije je dogovoreno kako će njihovi partneri s hrvatske, odnosno srpske strane biti HDZ BiH Dragana Čovića i SNSD Milorada Dodika.

Izetbegovićeva SDA i Radončićev SBB sve donedavno su vodili oštre rasprave i međusobno se teško optuživali, dok je DF predstavljan kao satelit vodeće bošnjačke SDA.

Kako je priopćeno iz SDA, zajedničko sudjelovanje u vlasti triju većinski bošnjačkih stranaka na razini države i entiteta Federacije BiH temelji se na načelima "obrane suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine". Poziva se na očuvanje istine o zadnjem ratu te popravljanje statusa razvojačenih veterana.

Ove tri stranke utvrdile su kako treba ubrzati proces integriranja BiH u Europsku uniju, te aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u kroz prihvaćanje godišnjeg nacionalnog programa (ANP), a čemu se snažno protive iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Tri probošnjačke stranke traže i provedbu presuda bosanskohercegovačkih i europskih sudova koje se odnose na izborni zakon "kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana na teritoriji cijele BiH, a najkasnije do kraja 2019.'.

Tri stranke zagovaraju i uklanjanje svih oblika diskriminacije, jačanje gospodarstva, te unapređenje vladavine prava i rješavanje sigurnosnih prijetnji učinkovitijom borbom protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije. Čelnici tri stranke očekuju i otpočinjanje masovnih infrastrukturnih javnih radova zbog prometnog povezivanja zemlje, uključujući izgradnju energetske i digitalne infrastrukture u BiH.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo