NAJTANJI NEBODER NA SVIJETU

Izgleda kao slamka, ima više katova od stanova, a neki koštaju 30 milijuna dolara! Pogled izaziva vrtoglavicu

Kako bi spriječio klizanje stanova na najvišim katovima zbog vjetra, na vrhu se nalazi uteg od 800 tona na hidrauličkim podupiračima

Steinway Tower u New Yorku

 Tayfun Coskun/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

I tako. Biste li živjeli u 30 milijuna dolara vrijednom stanu u New Yorku smještenom u tzv. "slamci", ultratankom neboderu visokom 435 metara? Novi trend se nazire među besramno bogatima, piše New York Times, kupovanje stanova u supertankim neboderima koji su toliko visoki i otvoreni da boravak u njima izaziva mučninu.

Posljednji u nizu ultratankih njujorških nebodera je Steinway Tower smješten u 57. ulici, području zvanom "red milijardera" gdje se nalaze neke od najskupljih njujorških nekretnina. Potpuno dovršen ove godine u travnju i s titulom "najužeg" na svijetu, Steinway Tower je visok 435 metara i širok svega 18 metara. Omjer visine naspram širine nebodera je 24:1, a svaki stan zauzima barem jedan kat, a neki i više. Usporedbe radi, Empire State Building, njujorški orijentir, visok je 450 metara, a širok 130 metara, s omjerom 3,5:1, a neboder u Dubaiju Burj Khalifa drži omjer od 18:1, s visinom od 800 metara i širinom 45.

Steinway Tower ima 91 kat, ali samo 60 stanova. Primjerice, stan s tri spavaće sobe na 43. katu, na pola puta do vrha, do kojeg se dolazi privatnim dizalom koje prolazi 500 metara u minuti, proteže se na nekoliko katova, ima ukupno 300 četvornih metara prostora računajući terasu, panoramski pogled i prozor na Central Park širine 18 metara. Cijena je 28,5 milijuna dolara. Cijene se u Steinway Toweru kreću od 7,7 milijuna dolara za jednosoban stan do 60 milijuna dolara za penthouse.

image

Steinway Tower u New Yorku

Tayfun Coskun/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Steinway toranj ime je dobio po lokaciji, u podnožju je zgrade 1925. godine bila tvrtka Steinway & Sons koja se bavila izradom klavira. Toranj je dizajnirala njujorška arhitektonska tvrtka SHoP Architects, a izgradnja je započela 2013. godine. Ukupno je koštala oko dvije milijarde dolara.

Povijest njujorških "slamki" nije duga. Prvi je ultratanki njujorški neboder otvoren 2015., poznat kao Toranj slobode na adresi 432 Park Avenue. S omjerom visine naspram širine od 15:1 tad je smatran opasno tankim. Nadmašio ga je već 2019. neboder u blizini, na adresi 220 Central Park South, s omjerom 18:1, u to vrijeme drugi najuži neboder na svijetu, nakon tornja Highcliff u Hong Kongu s omjerom 20:1. Steinway Tower, koji je otvoren u travnju ove godine, ponovimo, ima omjer od 24:1 i to ga čini najužim na svijetu.

Uglavnom, supertanki neboderi danas su mogući zahvaljujući napretku tehnologije. Rade se od jačeg i fleksibilnijeg betona, piše njujorški medij. Prilikom modeliranja nebodera u obzir se uzima i jačina vjetra. Kako bi se spriječilo klizanje stanova na najvišim katovima zbog jakog vjetra, što bi stanaru moglo izazivati mučninu, na vrhu se nebodera nalazi uteg od 800 tona na hidrauličkim podupiračima koji se, poput divovskog kugličnog ležaja, pomiče umanjujući njihanje na vjetru.

image

Steinway Tower u New Yorku

Tayfun Coskun/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

No kako piše New York Times, stanovi u ultratankim neboderima i tako nisu za stanovanje. Milijarderi ih kupuju kao siguran način za čuvanje novca nakon šokova financijske krize, računajući na to da će nekretninska kriza u "Velikoj jabuci" potrajati. Naime, trenutno je nemoguće, prema posljednjim ispitivanjima tržišta, za normalnog stanovnika u New Yorku naći stan s mjesečnim najmom ispod 2500 dolara, odnosno oko 18.500 kuna, jer su cijene zbog covid krize skočile za gotovo 50 posto. No i s tim povećanjem je zabilježena velika navala na stanove, a liste čekanja samo za razgledavanje protežu se na nekoliko mjeseci ili čak godinu dana.

Računajući da će se trend skupog stanovanja u New Yorku nastaviti, milijarderi kupnju stanova u ultratankim neboderima, dakle, vide kao dugoročno ulaganje, piše NYT. Teško je drugačije objasniti kako im se isplati kupnja stana od 30 milijuna dolara u kojem nitko ne živi, a za koji samo mjesečna pričuva stoji 8700 dolara, odnosno oko 65.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 16:04