IŠČEZNUO

IZGUBIO MU SE TRAG NAKON ULASKA U KONZULAT, ZARUČNICA GA UZALUD ČEKALA Misterij nestalog saudijskog novinara, velikog kritičara princa Salmana

 
 REUTERS

Misterij oko nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je u utorak ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, produbio se nakon što je Turska ustvrdila da on iz zgrade nije izašao, a Saudijska Arabija istodobno ustraje u tvrdnji da je poznati novinar, kritičan prema saudijskim vlastima, napustio zgradu i tek potom nestao, piše u četvrtak BBC.

U konzulatu kažu da se "referiraju na vijesti o nestanku" Jamala Khashoggija koji je u utorak došao u konzulat radi dokumenata o razvodu braka.

Njegova zaručnica stigla je s njime, ali je morala čekati izvan zgrade i nije ga vidjela kako napušta konzulat iako je čekala desetak sati sve do ponoći.

Turske vlasti također su objavile kako smatraju da je Khashoggi još uvijek ondje, a mediji prenose da se na snimkama nadzornih kamera turske policije ni u jednom trenutku ne vidi da je novinar napustio zdanje.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu saudijskog veleposlanika i "zatražilo objašnjenje" u vezi s nestankom novinara, prenijela je televizija NTV.

Fiancee (L) of Saudi journalist Jamal Khashoggi and her friend wait outside Saudi Arabia's consulate in Istanbul, Turkey, October 3, 2018. REUTERS/Osman Orsal - RC19A847F500
REUTERS
Zaručnica novinara Khashoggija i njezina prijateljica

Veleposlanik je informirao zamjenika ministra vanjskih poslova Yavuza Selima Kiraa da ne zna gdje se nalazi Khashoggi, ali mu je Kiran rekao da taj slučaj treba "odmah rasvijetliti".

I američko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je informacije o Khashoggiju i izrazilo zabrinutost za njegovu sigurnost.

Pedesetdevetogodišnji novinar od prošle godine živi u egzilu u SAD-u, a zaljevsku kraljevinu napustio je nakon kritičkih tekstova na račun prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana.

Stalni je suradnik Washington Posta koji je priopćio da "je stupio u kontakt sa svima koji mogu pomoći da ga se pronađe".

Khashoggi je jedan od najpoznatijih kritičara princa koji je pokrenuo reforme koje Zapad pozdravlja, ali i obračune s disidentima u kojem su uhićeni brojni aktivisti, intelektualci i klerici te rat u Jemenu koji je izazvao golemu humanitarnu krizu.

Bivši urednik lista al-Watan i televizijskog kanala, Khashoggi se godinama smatrao bliskim saudijskoj kraljevskoj obitelji i jedno je vrijeme bio savjetnik visokih dužnosnika.

Nakon uhićenja nekoliko njegovih prijatelja, otkazana mu je kolumna u listu Al-Hayat i navodno je upozoren da prestane koristiti Twitter. Khashoggi je napustio Saudijsku Arabiju i otišao u SAD gdje je objavljivao članke u Washington Postu i pojavljivao se na arapskim i zapadnim televizijskim kanalima.

"Napustio sam svoj dom, obitelj i posao, ali nisam prestao govoriti", napisao je u rujnu 2017. "U suprotnom bih izdao one koji leže u zatvoru. Ja bar mogu govoriti, dok toliko njih ne može", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:50