ORGANIZIRANI I PROSVJEDI

IŽIVLJAVALI SE NA NJOJ KAO VUČJI ČOPOR, SVE SNIMILI I HVALILI SE, SUD: TO NIJE SILOVANJE! Akteri svirepog napada na curu proći će bez najteže kazne

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Petorica muškaraca optuženih za grupno silovanje 18-godišnje djevojke osuđena su svaki na devet godina zatvora, a taj je slučaj zbog svireposti i kvalifikacije zločina izazvao bijes i zgražanje javnosti u Španjolskoj.

Petorka u 20-im godinama proglašena je krivima za seksualno zlostavljanje umjesto za silovanje, teže kazneno djelo, za koje su oslobođeni, a koje bi im svakome donijelo po više od 20 godina zatvora. Stotine prosvjednika su pred sudom kritizirali presudu, vikajući "to je silovanje, ne zlostavljanje".

Po španjolskom zakonu, seksualno zlostavljanje se razlikuje od silovanja jer ne uključuje elemente nasilja ili zastrašivanja. Sud je također naredio da muškarci žrtvi imaju platiti 50 tisuća eura odštete (371 tisuća kuna). Odluka o oslobađanju odgovornosti za silovanje šokirala je javnost, a posebno je zapanjujuće bilo izdvojeno mišljenje jednog suca porotnika koji je smatrao da su petorica kriva samo za krađu mobitela žrtvi.

Osuđeni imaju pravo na žalbu.

Svoj su napad tijekom festivala trčanja s bikovima San Fermin u Pamploni u srpnju 2016. snimili, a jedan od počinitelja je nakon toga u grupi na WhatsAppu slavio grupni "pothvat" i obećao video snimke. U pritvoru su bili od srpnja iste godine.

A protester breaks through a police line after a nine-year sentence was given to five men accused of the multiple rape of a woman during Pamplona's San Fermin festival in 2016, in Pamplona, Spain, April 26, 2018. REUTERS/Vincent West
Vincent West / REUTERS
Prosvjed ispred suda

Protesters chant
Vincent West / REUTERS
Prosvjed ispred suda

Protesters gather outside the High Court of Navarra behind a banner reading
Vincent West / REUTERS
Prosvjed ispred suda

Video snimke su pokazale kasnonoćni susret petorke i djevojke iz Madrida i njihovo vrludanje ulicama među mnogobrojnim ostalim pijanim gostima na festivalu koji traje devet dana te kako je odvode u podrumski stan.

Prema policijskom izvješću, muškarci - pripadnici grupe na WhatsAppu nazvane "La Manada" (Vučji čopor) - okružili su djevojku u malenoj prostoriji, razodjenuli je i potom se izredali ne koristeći nikakvu zaštitu.

Neki od njih su sve snimali mobitelima, pobrojano je sedam snimaka u trajanju od 96 sekundi.

Prema policijskom izvješću, žrtva je cijelo vrijeme držala oči zatvorene i bila je "pasivna ili neutralna". Ženu je u uznemirenom stanju pronašao na ulici jedan par. Na suđenju je izjavila da još uvijek prima psihološku pomoć zbog proživljene traume.

Neki od petorice su uočeni na drugoj video snimci gdje zlostavljaju drugu djevojku koja je, kako se čini, bila u nesvijesti.

Jose Francisco Cobo, magistrate from the High Court of Navarra, is seen on screen as he delivers a nine-year prison sentence on five men accused of the multiple rape of a woman during Pamplona's San Fermin festival in 2016, in front of a monitor screen showing a picture of the accused, in Pamplona, Spain, April 26, 2018. REUTERS/Vincent West
Vincent West / REUTERS
Sudac Jose Francisco Cobo izriče zatvorsku kaznu muškarcima čija se lica mogu vidjeti na zaslonu računala u prvom planu fotografije

Počinitelji su 28-godišnji Jose Angel Prenda, smatran predvodnikom "Vučjeg čopora", Antonio Manuel Guerrero, policijski časnik i pripadnik Civilne garde star također 28 godina, Angel Boza, 26-godišnjak s kriminalnim dosjeom za nasilničku krađu te vožnju pod utjecajem alkohola i droge, Alfonso Jesus Cabezuelo, 29-godišnji vojni časnik te Jesus Escudero, 27-godišnji frizer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:39