SUMMIT U DUBROVNIKU

'IZJAVE KOJE SU DOLAZILE IZ HRVATSKE NISU BILE NIMALO SLATKE' Srpski čelnik Vučić o Agrokoru, Ani Brnabić, hrvatskoj predsjednici, granici...

 Niksa Duper / HANZA MEDIA

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić prokomentirao je za N1 sa summita u Dubrovniku neke od najzanimljivijih tema koje zaokupljaju hrvatsku i srpsku političku scenu.

Odgovarao je među ostalim i na upit oko arbitraže, odnosno neriješenih graničnih pitanja Srbije i Hrvatske.

- Ne miješamo se u odnose Slovenije i Hrvatske. Uvijek lijepo pričamo, ali opipljivih stvari nema. Smatramo da možemo riješiti stvari, da tu nema prevelikih problema i to treba da se riješi stručno, a ako ne - preko arbitraže.

Novinar je podsjetio Vučića da je prošle godine rekao da nije sazrelo vrijeme da dođe u Dubrovnik.

- Otkud ja znam što je bilo točno prošle godine, ali vjerojatno smo izmjenjivali neke izjave koje nisu bile plodotvorne za obje strane.

Vezano za novu premijerku Srbije, koja je prije dva dana dobila povjerenje parlamenta, rekao je da Ana Brnabić ima njegovo povjerenje.

- Ne bih ulazio u sistem naših kočnica i ravnoteža. Ona je premijer, ima ovlast premijera, ja sam slučajno i predsjednik najveće stranke u Srbiji koja ima većinu, ali neću se izvinjavati zbog velikog utjecaja i zbog sebe kao lidera, ali Ana ima moje povjerenje i jako sam sretan zbog nje, a i nekih koji nisu bili tamo, ali baš me briga - neće mi oni određivati gdje je i što je budućnost Srbije.

Na upit o oštrim porukama ministra Vulina, rekao je:

- Po vama je slao oštre poruke, ali baš ni izjave koje su dolazile iz Hrvatske nisu bile nimalo slatke. Ali uvijek vidimo samo svoju stranu, pustite to, ja sam vrhovni komandant oružanih snaga, on će obavljati poslove u skladu sa programom vlade. Vjerujem da naši odnosi mogu samo ići naprijed, a hoće li biti izjava oko 5. kolovoza koji vi slavite, a mi tugujemo ...

Progovorio je i o odnosu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

- Vidjeli ste da sam rekao sve ok za hrvatsko naoružanje, brinite se o svojem nebu i zemlji, a mi ćemo o svojem i razmišljajmo o budućnosti. Mi smo sportski narodi, a kad je završen ulazak u EU i NATO, tražili ste neki novi izazov, a i s nama je slično. Mi jesmo kičma odnosa u jugoistočnoj Europi i ako se mi dogovorimo o funkcioniranju, budućnost će biti odlična.

Srpski predsjednik osvrnuo se i na pitanje Agrokora i kako Srbija gleda na to.

- I danas smo o tome razgovarali, to je za nas nelaka stvar, a mogu misliti kakva je noćna mora za ljude u RH. Jako se bojim za Agrokor i za posljedice svega koje mogu doći. Hrvatskoj po tom pitanju želim puno uspjeha, ali se jako bojim. Agrokor je vlasnik i Frikoma i Dijamanta i Vele i još nekih firmi ... ali nije samo to, imate srpske proizvođače koji pune police Agrokora i u BiH i u Hrvatskoj. I tu ćemo tek imati problema i to je šire od Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:15