SUSRET U PANMUNJOMU

IZNENAĐENJE NA KOREJSKOM POLUOTOKU: KIM JONG-UN ODRŽAO NENAJAVLJENI SASTANAK S JUŽNOKOREJSKIM KOLEGOM 'U nedjelju ćemo objaviti što smo dogovorili'

Kim Jong-un i Moon Jae-in
 The Presidential Blue House /Handout / REUTERS

Lideri Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong-un i Moon Jae-in u subotu su održali nenajavljeni sastanak u demilitariziranoj zoni između dvoju država, što je bio njihov drugi sastanak u par mjeseci.

Do susreta je došlo samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump otkazao svoj sastanak s Kim Jong-unom koji je bio najavljen za 12. lipnja u Singapuru.

- Razgovori su se održali na sjevernoj strani mirovnog sela Panmunjoma između 15 i 17 sati po lokalnom vremenu, navodi se u priopćenju iz ureda južnokorejskog predsjednika.

- Lideri su razmijenili mišljenja o summitu između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, dodaje se u priopćenju u kojem se najavljuje da će Moon Jae-in u nedjelju objaviti rezultat svog razgovora s Kimom.

Trump je, inače, u petak navečer rekao da Sjedinjene Države vode "produktivne razgovore" o mogućnosti da se summit 12. lipnja sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom ipak održi.

- Vodimo vrlo produktivne razgovore o održavanju summita koji će, ako se dogodi, vjerojatno ostati u Singapuru na isti datum, 12. lipnja i, ako bude potrebno, biti produžen i iza tog datuma, napisao je Trump na Twitteru samo dan nakon što je otkazao sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom obrazloživši tu odluku "otvorenim neprijateljstvom" Pjongjanga.

Trump je ranije naznačio da bi summit mogao biti spašen nakon pomirljive izjave Sjeverne Koreje kako ona ostaje otvorena za dijalog.

- Dali su vrlo lijepu izjavu, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. - Vidjet ćemo što će se dogoditi. To bi čak moglo biti 12.. Sada razgovaramo s njima. Oni to jako žele. Mi bismo to željeli, rekao je Trump.

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se sada čini, dan kasnije ipak predomislio.

Susret na vrhu u Singapuru trebao je biti prvi takav susret nekog aktualnog američkog predsjednika i člana Kimove dinastije. Napose je trebao okruniti razdoblje neviđenog popuštanja napetosti, ali se činilo da će biti veoma složen.

Washington traži potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koja će se moći nadzirati. Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:01