'AFERA BRAŠNO'

IZNENADNA ESKALACIJA: UŽARILE SE TELEFONSKE VEZE IZMEĐU BEOGRADA I SKOPLJA Na pomolu je balkanski trgovinski rat: 'Odmah krećemo s protumjerama!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2018. u 18:13

Workers load dough to bake at a local mechanized bakery in the town of Luban, some 150 km (93 miles) south of Minsk, June 30, 2013. The bakery produces about 5 tons of bakery products daily and sells them in neighbouring areas. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: FOOD SOCIETY BUSINESS) - GM1E971019I01
Vasily Fedosenko / REUTERS, Ilustracija

Srbija će protumjerama reagirati na odluku Makedonije da uvede izvancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije ukoliko Skoplje do srijede ne bude riješilo taj problem, potvrdio je u utorak srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Beogradski elektronički mediji tvrde kako su se "usijale telefonske veze" između Beograda i Skoplja nakon što su makedonske vlasti prije dva tjedna uvele izvancarinske zapreke uvozu brašna iz Srbije.

"U svakodnevnim smo konzultacijama s predstavnicima makedonske vlade i njihovog ministarstva poljoprivrede. Čini mi se da smo se malo približili nekom rješenju... Ukoliko sutra u Skoplju ne pronađemo rješenje, počinjemo odmah s primjenom protumjera, koje su spremne i najavljene svim resornim službama", citira Radio-televizija Srbije (RTS) Rasima Ljajića.

On kaže da je "afera brašno" posljedica utjecaja "mlinarskog lobija" u Makedoniji, te da tri moćna makedonska mlinara imaju veliki utjecaj na makedonsku izvršnu vlast.

"Imamo tri velika mlinara koji imaju toliki utjecaj na sve vlade u Makedoniji, da pritiskom ishode uvođenje ovakvih barijera, sve dok oni svoje brašno ne prodaju", kaže Ljajići, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade.

Ljajić podsjeća kako "Makedonija nema dovoljno brašna iz vlastite proizvodnje i svakako ga mora uzvoziti iz drugih zemalja", navodeći da ga zovu i srpski proizvođači žaleći se na makedonsku stranu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo