DJECU TRPAJU U 'LOGORE'

IZNENADNI ZAOKRET Trump u jeku silovitih pritisaka i općeg zgražanja najavio uredbu kojom će obustaviti razdvajanje djece od roditelja ilegalaca

 Profimedia/REUTERS

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Paul Ryan rekao je u srijedu da će u četvrtak staviti na glasovanje zakon po kojemu se više neće odvajati obitelji migranata koji ilegalno prelaze granicu i koji "rješava" status mladih koji su u Sjedinjene Države ušli bez osobnih isprava, no nedugo nakon toga oglasio se predsjednik SAD-a Donald Trump i najavio da će on osobno uskoro potpisati izvršnu uredbu kojom bi zaustavio odvajanje obitelji.

Trump je to učinio u jeku nevjerojatnih pritisaka pod kojima se našla njegova administracija i globalnog zgražanja nad činjenicom da se malu djecu trpa u prihvatilišta koja mnogi uspoređuju s logorima.

- Ne mislimo da obitelji moraju biti razdvojene i točka, istaknuo je ranije u srijedu Ryan pošto se u utorak sastao s Trumpom čija je politika "nulte tolerancije" prouzročila takvu situaciju.

- Ovim našim zakonom, kada se ljude bude gonilo zbog ilegalnog prelaska granice, obitelji će ostati zajedno tijekom čitavog sudskog postupka, pod kontrolom Unutarnje sigurnosti, dodao je Ryan.

Nacrt zakona predviđa dodatno financiranje kako bi ministarstvo unutarnje sigurnosti moglo "smjestiti te obitelji i skrbiti se za njih tijekom čitavog postupka".

- O tome smo jučer (utorak) razgovarali s predsjednikom i nadam se da ćemo ga sutra odobriti, rekao je Paul Ryan.

- Možemo primjenjivati naše zakone o imigraciji, a da ne razdvajamo obitelji, istaknuo je. Bijela kuća "želi da Kongres reagira i mi to činimo".

Sve je to govorio prije Trumpove najave izdavanje izvršne uredbe čiji sadržaj još nije poznat.

Otkad je početkom svibnja obznanjena američka politika "nulte tolerancije", 2.342 djeteta i mlada migranta odvojena su od svojih obitelji (od 5. svibnja do 9. lipnja), bježeći uglavnom od nasilja koje nagriza Srednju Ameriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:29