PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Iznoseći viziju budućih odnosa, May gura planove za Brexit

 REUTERS

Britanska premijerka Theresa May objavila je u četvrtak tiskano izdanje plana za buduće odnose s EU-om koji se svodi na to da Britanija nakon Brexita zadržava bliske trgovinske odnose s Unijom, ali se bankama otežava pristup zajedničkom europskom tržištu.

Manje od devet mjeseci prije izlaska iz EU-a, May je pod golemim pritiskom da iznese svoje stajalište kako bi se mogli nastaviti zastali pregovori s Bruxellesom koji će označiti najveći zaokret u britanskoj vanjskoj i trgovinskog politici u posljednjih nekoliko desetljeća.

U dugo iščekivanom dokumentu, njezina vlada navodi da se pregovaračka pozicija postupno razvijala. Jedan je zaokret osobito značajan - napuštanje planova o bliskijim vezama na području financijskih usluga, najveće britanske izvozne industrije.

No u drugim područjima, spis na 98 strana sadrži vladine planove o zadržavanju najbliskijih mogućih odnosa s blokom, uključujući sudjelovanje u europskim agencijama za kemikalije, zračni promet i medicinu, što bi trebalo zadovoljiti britansku poslovnu zajednicu.

Predlažući bliske veze, dokument nimalo ne pridonosi smirivanju nezadovoljstva unutar premijerkine Konzervativne stranke. Bivši stranački čelnik Duncan Smith rekao je: "Volio bi da sam glasao za izlazak, a ne za poluizlazak".

Američki predsjednik Donald Trump, koji u četvrtak dolazi u posjet Londonu, rekao je prije objave dokumenta kako nije siguran da je stajalište premijerke May ono za što su Britanci glasali na referendumu 2016.

May je s druge strane uvjerena da prijedlozi "ispunjavaju želju britanskog naroda o vraćanju kontrole nad našim novcem, zakonima i granicama".

Dominic Raab, novoimenovani ministar za Brexit nakon što je raniji otišao zbog neslaganja s vladinim pristupom, predstavio je dokument parlamentu rekavši: "Sada je vrijeme da EU odgovori na isti način".

"Tim pregovorima pristupamo u duhu pragmatizma, kompromisa i, dakako, prijateljstva. Nadam se i vjerujem da će EU razmotriti naše prijedloge u istom duhu", izjavio je Raab.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je da će sa zemljama članicama analizirati dokument i podsjetio Britaniju na ono što je EU već ponudio - ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini i suradnju na nizu pitanja, uključujući sigurnost.

"Veselim se pregovorima s Britanijom idućeg tjedna", tvitao je Barnier.

Britanski prijedlozi naišli su u četvrtak u Bruxellesu na dobar prijem nakon što je tijelo Europskog parlamenta ocijenilo da idu u smjeru u kojem to želi EU.

Parlamentarna skupina za Brexit, koja ima pravo veta na sporazum, objavila je da je sveobuhvatni dogovor, koji pokriva gospodarsku, vanjsku i sigurnosnu politiku, otpočetka bio najpoželjnija opcija koju je zagovaralo predstavničko tijelo europskih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:03