OFENZIVA

Izrael jača snage kao upozorenje Damasku: Rasporedili tenkovska i topnička pojačanja na Golanskoj visoravni

 Ilustracija / REUTERS

Izrael je u nedjelju rasporedio tenkovska i topnička pojačanja na Golanskoj visoravni i upozorio Damask da ne prelazi crtu razdvajanja u ofenzivi protiv pobunjenika na sirijskom dijelu tog područja.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad uz potporu Rusije prošlog je mjeseca pokrenuo ofenzivu kako bi ponovno preuzeo nadzor nad jugozapdnom regijom Deraa, zbog čega su tisuće izbjeglica krenule prema susjednom Jordanu i Izraelu.

U svjetlu razvoja događaja na sirijskom dijelu Golanske visoravni izraelska vojska je na Golanu u nedjelju rasporedila pojačanja u tenkovima i topništvu, kaže se u izjavi izraelske vojske.

Vojska u izjavi kaže i da će se Izrael nastaviti pridržavati svoje politike neinterveniranja.

Izrael kaže da je neutralan u sedmogodišnjem ratu u Siriju, ali je izvršio niz zračnih udara na možebitne iranske položaje, gerilce libanonskog Hezbolaha ili kao odgovor na, kako kaže, napade na njegove snage na Golanu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je na sjednici vlade da je Izrael izvijestio Rusiju i Sjedinjene Države o svom stajalištu glede događaja na Golanskoj visoravni.

"Nastavit ćemo štititi naše granice, pružit ćemo humanitarnu pomoć u najvećoj mogućoj mjeri, nećemo dopustiti ulazak na naš teritorij i zahtijevat ćemo strogo poštivanje sporazuma o razdvajanju iz 1974. sa sirijskom vojskom", kazao je.

Sporazumom o razdvajanju sklopljenim nakon arapsko-izraelskog rata 1973. na Golanu je stvorena tampon-zona između Izraela i Sirije koju nadziru UN-ove snage (UNDOF). Izrael je u ratu 1967. zauzeo veliki dio Golana i anektirao tu stratešku visoravan, no aneksija nije međunarodno priznata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:41