KOD DAMASKA

IZRAEL NAPAO IRANSKE SNAGE U SIRIJI 'Meta su bili operativci Iranske revolucionarne garde, planirali su dronovima napasti sjever Izraela'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.08.2019. u 08:28

Israeli Air Force F-15 fly during an aerial demonstration at a graduation ceremony for Israeli Air Force pilots at the Hatzerim Airbase in southern Israel June 27, 2019. REUTERS/Amir Cohen - RC1C31EFB0C0
Amir Cohen / REUTERS

Ilustracija

 

Izraelski zrakoplovi napali su u subotu iranske snage u blizini Damaska ​​koje su planirale lansirati naoružane bespilotne letjelice na ciljeve u Izraelu, izjavio je glasnogovornik izraelske vojske.

Vojska je priopćila kako je napad bio usmjeren na operativce Iranske revolucionarne garde i šiitske milicije koji su posljednjih nekoliko dana planirali napade na Izrael iz Sirije.

Glasnogovornik izraelske vojske izjavio je kako su pripremali lansiranje "ubojitih dronova" naoružanih eksplozivom na sjever Izraela.

Sirijski državni mediji priopćili su kako su sirijske zračne obrane u subotu navečer presrele neprijateljske napade iznad glavnog grada Damaska.

Svjedoci u Damasku rekli su da su čuli i vidjeli eksplozije na nebu.

Sirijska vojska u priopćenju je navela da je većina izraelskih raketa uništena prije nego što su dosegle svoje ciljeve.

Uspostavljen tursko-američki oprerativni centar sigurne zone u Siriji

Zajednički tursko-američki operativni centar za uspostavu i upravljanje sigurnom zonom na sjeveroistoku Sirije u potpunosti je operativan, izjavio je u subotu turski ministar obrane Hulusi Akar, prenosi novinska agencija Anadolu.

Turska i Sjedinjene Države složile su se da će uspostaviti centar za zajedničke operacije uz sjeveroistočnu granicu Sirije.

"Centar za zajedničke operacije počeo je raditi u punom kapacitetu. Zapovjedništvo centra obavlja jedan američki i jedan turski general", rekao je citiran je Akar.

Zapovjednik Pentagona Sean Robertson izjavio je kako su u subotu američki i turski general letjeli u prvoj zajedničkoj izviđačkoj misiji nad sjeveroistokom Sirije.

Robertson je rekao da izviđački let i zajednički koordinacijski centar "pokazuju opredijeljenost za rješavanje legitimnih turskih sigurnosnih pitanja na njihovoj južnoj granici", te će pomoći u osiguravanju "sigurnosti na sjeveroistoku Sirije kako se ISIS ne bi mogao ponovo pojaviti".

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo