NE DAJU NOVAC

IZRAEL ZADRŽAO 122 MIL. EURA NAMIJENJENIH PALESTINCIMA 'Isti iznos su isplatili teroristima u zatvorima, njihovim obiteljima i bivšim zatvorenicima'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.02.2019. u 22:09

A Palestinian shouts during clashes along the Israel border with Gaza ahead of a protest in a tent city, demanding to return to their homeland, in the southern Gaza Strip March 29, 2018. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa TPX IMAGES OF THE DAY TO MATCH INSIGHT XXX - RC117EA1B780
REUTERS

Izrael će zamrznuti 122 milijuna eura koje je trebao doznačiti Palestinskoj samoupravi u znak prosvjeda protiv financijske pomoći koju potonja isplaćuje obiteljima palestinskih zatvorenika, priopćio je u nedjelju premijerov ured.

Kako navode izraelske vlasti, taj iznos odgovara sredstvima koje je Palestinska samouprava u 2018. isplatila "teroristima u zatvorima, njihovim obiteljima i bivšim zatvorenicima".

Izraelska vlada mora Palestinskoj samoupravi redovito doznačivati PDV i carinu koje naplaćuje na proizvode što ih uvoze Palestinci.

No u srpnju 2018. izraelski parlament je donio zakon o obustavi tih isplata u vrijednosti novčane pomoći koju Palestinska samouprava isplaćuje počiniteljima protuizraelskih napada i njihovim obiteljima.

Zakon nikad nije zaživio, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošli tjedan najavio da će to učiniti pošto je Palestinac u Jeruzalemu ubio mladu Izraelku.

"Riječ je o važnom zakonu koji ćemo provoditi kao što sam obećao", rekao je Netanyahu uoči donošenja odluke kabineta, navodi se u priopćenju iz njegova ureda.

Palestinska samouprava koju vodi Mahmud Abas isplaćuje novčanu pomoć obiteljima Palestinaca zatvorenih u Izraelu ovisno o kazni koju im je odredilo pravosuđe židovske države.

Mnogi Palestinci smatraju te zatvorenike junacima borbe protiv izraelske okupacije njihovih područja. Izrael je okupirao Zapadnu obalu i Jeruzalem 1967.

Predsjednik Abas je više puta isticao da je potpora obiteljima zatvorenika i "mučenicima" "nacionalna, humanitarna i društvena obveza koja se mora ispuniti bez obzira na izraelski i međunarodni pritisak".

Izraelski čelnici smatraju da takva novčana pomoć potiče nasilje.

Ako ministar obrane objavi da je Palestinska samouprava prestala isplaćivati tu pomoć, kabinet može odlučiti da će djelomično ili u cijelosti doznačiti zadržani novac.

Izraelska "okupacijska vlada želi uništiti Palestinsku samoupravu zajedno s američkom administracijom Donalda Trumpa", upozorio je u priopćenju Ahmed Majdalani, čelnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), međunarodno priznatog subjekta koji zastupa Palestince.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo