PODIGNUTA OPTUŽNICA

IZRAELSKI PREMIJER OPTUŽEN ZA KORUPCIJU Tužitelji tvrde da je Benjamin Netanyahu kriv za primanje mita, prijevaru i kršenje povjerenja

 Ronen Zvulun / REUTERS

Izraelski glavni državni tužitelj podignuo je danas optužnicu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog tri odvojena slučaja korupcije.

Premijera se tereti za mito, prijevaru i kršenje povjerenja.

Netanyahu je, javlja BBC, optužen za primanje mita od bogatog poduzetnika, kao i različite usluge koje je koristio kako bi izgledao bolje u medijima.

Netanyahu je odbio sve optužbe tvrdeći da je žrtva "lova na vještice" u režiji oporbene ljevice. Napomenuo je da neće dati ostavku te naglasio da na to "nije obvezan".

Glavni izraelski tužitelj Avichai Mandelblit još je u veljači najavio istragu protiv Netanyahua u tri slučaja poznata kao Slučaj 1000, Slučaj 2000 i Slučaj 4000.

Slučaj 1000

Netanyahua se ovdje tereti da je primio različite skupe darove, među kojima su skupocjeni šampanjci i cigare, u zamjenu za usluge svom bogatom prijatelju. Netanyahu darove nije zanijekao, no tvrdio je da su oni izrazi prijateljstva te da u njima nije bilo ničeg lošeg.

Slučaj 2000

Izraelski premijer i ovdje je optužen za prijevaru i kršenje povjerenja nakon što je otkriveno da je navodno postigao sporazum sa izdavačem velikih izraelskih novina kako bi te novine promovirale Netanyahuove postupke. Cilj je bio ocrniti protivnika, a na pijedestal postaviti Netanyahua. Premijer i izdavač negiraju optužbe.

Slučaj 4000

Smatra se najozbiljnijom optužbom protiv čelnog čovjeka države. Tužitelji tvrde da je Netanyahu promovirao zakone i akte u korist vodeće telekomunikacijske kompanije, a zauzvrat je dobivao pozitivne tekstove i priloge na njihovim web stranicama. Takav je aranžman postigao s jednim vodećim dioničarem tvrtke. I ovdje svi negiraju krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:24