OBJEŠENI NACIST

IZRAELSKI ŠPIJUN OTKRIO Posljednje Eichmannove riječi bile su: 'Nadam se da ćete svi za mnom'

- Nadam se da ćete svi za mnom - posljednje su riječi koje je okorjeli nacistički zločinac Adolf Eichmann rekao prije nego što su ga izraelske vlasti objesile zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i židovskog naroda, otkrio je izraelski obavještajac Rafi Eitan koji ga je odveo do vješala.

Eitan je predvodio operaciju u kojoj su Mossadovi agenti uhvatili Eichmanna u Argentini 1960. Za izraelski dokumentarac, koji je emitiran u ponedjeljak navečer, rekao je kako je stajao iza njega kod vješala, u zatvoru Ramle 1962., prije nego što su ga pogubili.

- Doveo sam ga do vješala. Gledao sam u njegova leđa. U tom trenutku nisam razgovarao s njim - rekao je Eitan. No, ovaj je progovorio sam, odnosno promrmljao rečenicu s početka teksta tik prije nego što je obješen.

Dosad se vjerovalo da su Eichmannove posljednje riječi išle u smjeru zahvale: “Dugo živjela Njemačka, Argentina i Austrija. To su tri države s kojima sam bio najpovezaniji i koje neću zaboraviti. Pozdravljam svoju suprugu, obitelj i prijatelje. Spreman sam. Srest ćemo se ubrzo, kao što je sudbina svih ljudi. Vjerujem u Boga.”

Govoreći o samoj akciji njegova uhićenja, Eitan tvrdi da se, “operacijski govoreći”, radilo o najlakšoj misiji koju su ikad proveli.

Rafi Eitan je bio zadužen za pranje i hranjenje Eichmanna koji je prema izraelskom timu pokazivao pokornost, slušajući sve njihove naredbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:57