SVJETLO NA KRAJU TUNELA

'IZRAVNALI SMO KRIVULJU, SAD ČEKAMO TAJ ČAROBNI BROJ' Sada je jasno kako epidemija u Italiji jenjava. Što svi ostali mogu naučiti iz njihova primjera?

 
Prizori iz Italije
 AFP

Stopa povećanja ukupnog broja slučajeva oboljelih od Covida-19 u Italiji se smanjuje od 8. ožujka, izvijestio je talijanski stožer civilne zaštite, a u posljednjih nekoliko dana smanjuje se i broj novih dnevnih slučajeva, što ukazuje na to da je Italija počela izravnavati krivulju i usporiti širenje virusa, piše The Time.

Italija je bila prva europska zemlja koja se suočila s epidemijom koronavirusa kojim je, zaključno s 3. travnja, zaraženo više od milijun ljudi diljem svijeta. Trenutno je Italija druga zemlja u svijetu po broju zaraženih i ima oko 110.000 oboljelih, a u stopu je prate SAD. Također, Italija ima i najveći broj umrlih jer je tijekom epidemije čak 13.000 Talijana izgubilo život zbog koronavirusa. Od 9. ožujka 60 milijuna stanovnika Italije pod strogim je režimom i zatvoreni su u svojim domovima.

Posljednje brojke - koje pokazuju da se stopa transmisije i infekcije smanjuje – obećavajuće su. No neki zdravstveni djelatnici u Italiji oklijevaju započeti sa slavljem.

'Da, izravnali smo krivulju. Vidimo svjetlo na kraju tunela', kazao je Lorenzo Casani, ravnatelj klinike za starije osobe u Lonbardiji, najpogođenijoj regiji Italije. 'Međutim, taj je tunel jako dug.'

Je li Italija doista izravnala krivulju?

Svi podaci koji dolaze iz različitih izvora ukazuju upravo na to.

'Čarobni broj na koji valja obratiti pažnju je postotak povećanja ukupnog broja slučajeva u odnosu na prethodni dan. Kad taj broj bude nula, znači da nema novih slučajeva', kaže Nino Cartabellotta, predsjednik Zaklade GIMBE za istražvanje i edukaciju.

Podaci nacionalnog stožera od 31. ožujka do 1. travnja pokazuju povećanje broja ukupnih slučajeva od samo 4,5 posto, što je daleko bolji rezultat od onoga između 16. i 17. ožujka.

Javnozdravstveni stručnjaci predviđaju daljnje smanjenje povećanja broja novih slučajeva početkom travnja kao rezultat strogih mjera ograničavanja kretanja koje su uvedene nekoliko tjedana ranije.

'Važno je imati dokaze da ono što radimo ima učinka', kaže Flavia Riccardo, znanstvenica na Odjelu zaraznih bolesti na talijanskom Nacionalnom zdravstvenom institutu.

'Zatvaranje čitave zemlje je vrlo stroga mjera, pogotovo kad su u pitanju društveni i ekonomski aspekti.'

Međutim, javnozdravstveni stručnjaci još ne slave.

'Moramo biti jako oprezni s našim optimizmom', kaže Casani. 'Ne bismo se trebali opuštati zbog ovih brojeva.'

I dok službene brojke sugeriraju smanjenje porasta broja novih potvrđenih slučajeva, oni ne uračunavaju sve one koji su pozitivni na Covid-19 ali nisu testirani. Broj onih s blagimsimptomima ili bez simptoma je ogroman, kaže Casani.

Massimo Galli, ravnatelj Odjela zaraznih bolesti u bolnici Sacco u Milanu ističe da se broj blagih slučajeva možda i povećava, no to prolazi ispod radara.

'Nisam siguran da se virus doista povlači', kaže Galli. 'U ovakvim uvjetima, jako je teško prognozirati kako će bolest napredovati, kakva će biti krivulja i kad će se dogoditi taj mitski vrhunac epidemije.'

Dodaje, međutim, da ovi podaci vesele jer oni znače manji pritisak na bolnice u kojima je došlo do smanjenja broja pacijenata koji trebaju pomoć radi teških simptoma koronavirusa.

Koliko će to još trajati?

Prema podacima talijanskog stožera civilne zaštite, bilo je potrebno tri do četiri tjedna da se krivulja izravna. Između 6. i 7. ožujka Italija je imala 26,9 postotno povećanje ukupnog broja slučajeva, no otada se taj broj smanjuje.

Koliko će još dugo na snazi biti posebne mjere?

Talijanska vlada trenutno planira produljiti karantenu do 13. travnja, no taj se rok možda i dodatno produlji. 'Zasad još ne možemo planirati popuštanje mjera', kazao je premijer Giuseppe Conte u svojem obraćanju javnosti 1. travnja.

Stručnjaci kažu da smanjenje broja novih slučajeva ne znači da zaštitne mjere mogu biti ukinute.

'Za Italiju je ideja ukidanja mjera i otvaranja trgovina u narednim tjednima jednostavno suluda', kaže Cartabellotta i dodaje da će ukidanje mjera biti različito u različitim regijama.

Casani se slaže. 'Drakonske mjere su još uvijek potrebne. To je jedini način da izbjegnemo katastrofu.'

Foto Claudio Furlan/LaPresse 
26 Marzo 2020 Pavia (Italia) 
cronaca 
L’ospedale San Matteo di Pavia durante l'emergenza coronavirus
Nella foto: il reparto di terapia intensiva

Photo Claudio Furlan/LaPresse 
26 March 2020 Pavia (Italy) news 
The San Matteo hospital in Pavia during the coronavirus emergency
Pictured: the intensive care unit, Image: 509871449, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except China and Italy ***, Model Release: no, Credit line: LaPresse / ddp USA / Profimedia
LaPresse / ddp USA / Profimedia
Ilustracija, bolnica u Paviji

Što druge zemlje mogu naučiti od Italije?

Stručnjaci kažu da ostale zemlje mogu puno naučiti iz talijanskih pogrešaka i uspjeha.

Talijansko iskustvo Covida-19 naglašava važnost rane intervencije u zemljama u kojima još nije došlo do značajnog širenja bolesti, kažu eksperti. I dok je prvi slučaj otkriven 20. veljače, virus se barem tri tjedna širio zemljom nedetektiran prije nego je zabilježen prvi službeni slučaj, čime je dokazano da je pravodobna intervencija mogla usporiti širenje virusa.

Neki smatraju i da su talijanske vlasti reagirale jako sporo čak i nakon tog prvog otkrivenog slučaja te oklijevale uvesti mjere ograničavanja kretanja kako ne bi dodatno kompromitirale ionako uzdrmanu ekonomiju zemlje.

'Talijansko iskustvo pokazuje i da druge zemlje ne mogu više podcjenjivati problem, vać moraju učiti iz naših grešaka', kaže Cartabellotta.

No stručnjaci vele i kako svijet može jako puno naučiti i iz onih stvari koje su Talijani napravili dobro.

Smanjenje stope povećanja novih slučajeva u velikoj je mjeri rezultat strogih mjera zaštite koje je uvela talijanska vlada i zatvaranja svih poslovnih subjekata koji nisu esencijalni za preživljavanje, kao i strogo ograničevanje svog kretanja stanovništva koje nije apsolutno neophodno.

Cartabellotta kaže kako su stroge mjere smanjile 'transmisiju virusa, odgodile vrhunac epidemije, smanjile njezinu veličinu i rastegnule broj novih slučajeva na dulji vremenski period čime su omogućili zdravstvenom sustavu da se kvalitetnije pozabavi svim težim slučajevima'.

I dok je Italija bila spora kad je u pitanju detektiranje virusa, Riccardo kaže da je vlada reagirala relativno brzo jednom kad je virus otkriven.

'Italija je krenula vrlo agresivno tražiti kontakte oboljelih i pripremati mjere za pojačan priljev bolesnika u bolnice', kaže Riccardo. I dok stopa testiranja varira od regije do regije, Italija je u cjelini provela više testiranja od bilo koje druge zemlje Europske unije.

Ravnatelj klinike, Casani, kaže da je zajedno s drugim liječnicima uvidio važnost tretiranja oboljelih dok je bolest još u ranoj fazi. U prvoj fazi, simptomi su nalik onima kao kod gripe i važno je reagirati već u tom trenutku. Kako bolest napreduje, pacijenti imaju sve višu temperaturu i tada je važna intenzivna njega. Casani kaže da intervencija treba biti pravovremena, prije nego bolest napreduje, kako bi se izbjegle komplikacije i preopterećenje zdravstvenog sudstava.

Osim onoga što je Italija napravila loše i dobro, Riccardo kaže kako epidemija u Italiji i postotak umrlih, pokazuju koliko opasan ovaj virus može biti.

'Krajem veljače, svijet nas je gledao i mislio da ovako nešto nije moguće. Mora da nešto nije u redu s talijanskim zdravstvenim sustavom', kaže Riccardo. No sada su zemlje diljem svijeta suočene s vlastitim epidemijama i svjesne su da imaju posla s patogenom koji se vrlo lako i brzo širi i koji je kadar prouzročiti ozbiljnu bolest i smrt.

'Mjere ostaju na snazi i nakon 1. svibnja'

Stroge mjere zaštite i karantena praktički čitave zemlje mogle bi se u Italiji protegnuti i na mjesec svibanj, kazao je u petak voditelj stožera civilne zaštite Italija, Angelo Borrelli.

Talijanska je vlada ovaj tjedan produljila stroge mjere ograničavanja kretanja sve do 13. travnja.

Odgovarajući na pitanje hoće li se stroge mjere zadržati i u narednim tjednima, Borrelli je za RAI rekao: 'Nažalost – da! Ne vjerujem da će ova situacija završiti do 1. svibnja. Moramo biti vrlo oprezni i strogi.'

Dodajmo i kako je u Italiji dosad zabilježeno 13.915 slučajeva smrti od koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:56