VIRUSNA ZARAZA

IZUZETNO OPASNA BOLEST HARA HRVATSKIM SUSJEDSTVOM Prenose je komarci, zaraženih ima i na samoj granici s RH, dosad su umrle već tri osobe

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.07.2018. u 16:53

Pula, 270616.
Vrlo kisni lipanj i toplo vrijeme pogodovao je razmnozavanju komaraca. Komaraca u Istri ima na pretek a pri odlazak u prirodu nemoguce je proci bez desetine uboda. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

U Srbiji su od groznice Zapadnog Nila u Srbiji umrle tri osobe, a zaraženo ih je 41, objavio je u srijedu Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zaraženi komarci koji prenose virus registrirani su na 53 lokacije u Srbiji, a oboljeli su s područja Južnobanatskog, Južnobačkog, Srijemskog, Srednjebanatskog i Podunavskog okruga, te s područja Grada Beograda.

Među oboljelima je 27 muškaraca i 14 žena u dobi od 31 do 84 godine.

Groznica Zapadnog Nila prvi put se pojavila u Srbiji 2012. godine, a od prvog pojavljivanja do prošle godine oboljelo je 574 ljudi, a 61 osoba je umrla.

Bolest je sezonskog karaktera, javlja se tijekom ljeta, prvi oboljeli uglavnom se registriraju u drugoj polovici srpnja, a najviše oboljelih je obično u kolovozu.

U zemljama EU do sada su zaraženi groznicom Zapadnog Nila registrirani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo