UPAD SPECIJALACA

IZVANREDNO OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA NAKON INCIDENTA NA SJEVERU KOSOVA 'N ispituje strpljenje našeg naroda i države, ni trenutka neću oklijevati'

 Reuters

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu navečer da je pojavom kosovskih specijalnih policijskih postrojbi na sjeveru Kosova i jezeru Gazivode ugrožen mir i prekršen niz međunarodnih sporazuma i dogovora i rekao da će Srbija zaštititi Srbe na Kosovu.

Kosovski predsjednik Hashim Tachi u subotu je napravio rijedak posjet spornom, većinski srpskom etničkom području na sjeveru te zemlje, razljutivši time Beograd samo tri tjedna nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razbjesnio Prištinu dolaskom na istu lokaciju. Beograd je današnji događaj doživio kao napad na većinski srpsko područje i stavio vojsku i policiju u stanje pripravnosti.

Srbija je u nizu dramatičnih izjava ravnatelja vladina ureda za Kosovo Marka Đurića rekla da su specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) zauzele hidroenergetski kompleks na jezeru Gazivode, zbog čega je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zapovjedio punu pripravnost vojske i policije.

"Danas su bez prava i suprotno bruxelleskom sporazumu i dogovoru pokušali na svaki način pokazati da ih ti sporazumi ne obvezuju i da za to imaju podršku svojih zapadnih saveznka", rekao je Vučić je u izvanrednom obraćanju javnosti nakon današnjih napetosti na sjeveru Kosova.

On je pozvao Srbe da se povuku s barikada koje su organizirali nakon povlačenja specijalnih kosovskih policijskih postrojbi i poručio da je Srbija za mir, suradnju i kompromis, ali da neće dopustiti poniženja i ugrožavanja svog naroda.

Thaci je na jezeru koje je posjetio istaknuo jedinstvo Kosova.

"Surađujmo za novo Kosovo... Kosovo je jedno, jedinstveno, neovisno i suvereno", poručio je Thaci kosovskim medijima na umjetnom jezeru Gazivode koje se nalazi na većinski srpskom području Kosova. Vučić je posjetio to mjesto 8. rujna.

Kosovske većinski albanske snage sigurnosti općenito se drže izvan tog malog dijela teritorija na sjeveru oko kojeg se Kosovo i Srbija spore.

Thaci je navodno popio kavu s radnicima na jezeru. Srbija optužuje kosovsku policiju da je preuzela kontrolu nad jezerom i kratko pritvorila četiri radnika. Kosovo odgovara kako je policija bila tamo kako bi pružila sigurnost posjetiteljima te odbacuje da je itko bio pritvoren.

"Čuvat ćemo mir gotovo pod svaku cijenu, ali ako se odluče za organizirano nasilje nad našim narodom Srbija će pronaći način ne da nekog napada, nego da svoje stanovnike zaštiti", rekao je Vučić i opet ponovio poruku da nikakvih bljesaka i oluja neće biti prema srpskom narodu dok je on predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da "ni trenutka neće oklijevati" i zamolio da se "ne ispituje strpljenje naroda i države", a međunarodne čimbenike podsjetio da je "međunarodno pravo na strani Srbiije", uključujući i Bruxelleski sporazuma Beograda i Prištine.

On je rekao da će, poslije današnje zapovjedi o stavljanju vojske i policije Srbije u najviši stupanj pripravnosti, razmotriti tu odluku i o njoj razgovarati s najvišim vojnim i policijskim dužnosnicima u kontekstu preveniranja.

S Albancima želimo dugotrajni mir, ali on ne može nastati na temeljima pogroma i progona Srba i politici dugih cijevi koju oni žele primjenjivati radi uspostavljanja neke nove ravnoteže, rekao je Vučić.

Komentirajući današnju akciju specijalaca kosovske policije (ROSU) na jezeru Gazovode, Vučić je rekao kako "oni nemaju šta tražiti na sjeveru Kosova sa dugim cijevima", rekavši da je bilo angažirano 110 do 130 specijalaca s "najmanje 12 snajperista" raspoređenih po okolnim brdima.

Vučić je pobrojao da je tom akcijom kosovskih specijalaca i izostankom reagiranja snaga mirovnih snaga KFOR-a, Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) i Misije vladavine prava Europske unije na Kosovu (EULEX) prekršen niz točaka sporazuma i dogovora koji su dosad između Beograda i Prištine postignuti uz sudjelovanje međunarodnih dužnosnika i institucija.

"Pogažena oba ključna uvjeta - niti su imali suglasnost NATO-a niti lokalne srpske zajednice", naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije dalje je istaknuo kako je prekršen zapovjedni lanac po sporazumu iz Bruxellesa po kojem je o akciji trebalo izvjestiti zapovjednika u kosovskoj policiji na sjeveru koji je Srbin - što nije učinjeno.

Vučić je rekao da je tijekom dana bio u kontaktu sa generalnim tajnikom NATO Jensom Stoltenbergom i Amerikancima, koji su, kazao je, imali različite informacije o upadu ROSU na sjever Kosova.

Iz Bruxellesa se, kazao je, nitko nije javljao na telefon.

"Bilo je nemoguće dobiti ih, sve dok se nisu oglasili i pozvali 'obje strane' na suzdržanost", rekao je Vučić.

Nazivajući akciju specijalaca kosovske policije "oružanim banditskim upadom", Vučić je dalje pobrojao da je pogažen i sporazum o slobodi kretanja, Rezolucija 1244 UN, te vojno-tehnički sporazum po kojem je obveza zapovjednika KFOR i mirovnih snaga da čuvaju mir i stabilnost na Kosovu.

Radio-televizija Srbije imala je tijekom popodneva specijalnu emisiju u kojoj su se uz analitičare u studiju, naizmjence uključivali reporteri i srbijanski dužnosnici s Kosova, te izvještač iz vlade Srbije, gdje se novinarima čak tri puta obraćao Đurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:00