ZAKASNILI SU 15 MINUTA ZA POLICIJOM

IZVEO JE JEDNU OD NAJVEĆIH PLJAČKI U JUGOSLAVIJI Da ga nisu uhitili, ulovio bi ga Zemunski klan

Zemunski klan, Delta banka i Milan Koprivica
 Arhiva / HANZA MEDIA/Facebook

Za Milanom Koprivicom, tada 24-godišnjim mladićem iz Beograda, koji je 2002. godine izveo do tada najveću pljačku u Jugoslaviji ukravši od 5,6 milijuna eura, jurila je ne samo policija već i zemunski klan, koji su u trci za milijunima zakasnili samo 15 minuta, saznaje Blic.

Detalje tada najveće pljačke, koja je ekspresno riješena, a glavni junak odavno već odrobijao kaznu, i sada, 14 godina kasnije isplivavaju na površinu.

Posljednja informacija koja je nedavno iz podzemlja došla do policije je da je zemunski klan, kojim su 2002. šefovali Dušan Spasojević i Milorad Ulemek Legija, tragao za Koprivicom, odnosno za novcem koji je ukrao iz 'Delta banke' Miroslava Miškovića.

- Zemunci su tada imali svu tehničku podršku koja im je bila na raspolaganju iz JSO. Imali su radio vezu kojom su pratili kretanje policije, dobivali su informacije o samoj akciji. Znali su kako se kreće policija i tako su organizirali svoju privatnu potragu. Kada se dogodila pljačka, i kada je policija krenula za Koprivicom, krenuli su i Zemunci. Oni su imali samo jedan cilj - domoći se ukradenih milijuna. Što bi bilo sa Koprivicom pitanje je. Za policijom koja je Koprivicu uhitila dan kasnije, Zemunci su zakasnili samo 15 minuta. Ekipa koju su poslali Spasojević i Legija iz svojih vozila je promatrala uhićenje Koprivice, i nisu imali druge nego se bez plijena vratiti za Zemun - kazao je Blicu izvor iz policije.

Koprivica je 2002. kada je neplanirano odlučio počiniti pljačku u 'Delti' radio četiri godine kao vozač. Početkom ožujka dobio je radni nalog da preveze novac iz šabačke poslovnice 'Delta banke' u zgradu 'Geneksa' na Novom Beogradu.

U jednom trenutku, njegov kolega i radnik trezora su iz automobila odnijeli dio novca. Nije ih bilo neko vrijeme, a u prtljažniku je ostalo 5,6 milijuna eura i 15.000 dolara. Što se dogodilo u njegovoj glavi, zna samo on. Koprivica je nagazio papučicu za gas, policajcima je doviknuo da ide po gorivo i izašao iz garaže. Tek kada su se liftom u garažu spustili njegov kolega i radnik trezora, shvatili su što se događa.

Koprivica je prvo otišao u Zemun, kod bake i djeda svog prijatelja Danila Jovanovića gdje je sakrio 2,5 milijuna eura na tavanu. Tu je pričekao Danila, čijim automobilom su krenuli dalje. Usput im se priključio i treći prijatelj, tri godine mlađi Marko Milovanović iz Zemuna te su krenuli prema selu Brekovo.

Policija je vrlo brzo saznala gdje su. Sto policajaca opkolilo je kuću i uhitilo Koprivicu. Danila i Marka uhitili su nakon toga u Beogradu.

- Uhitili smo ih za 30 sati, ali mogli su da nam pobjegnu da je pljačka bila planirana, jer u prvih 45 minuta nitko nije znao o čemu se radi. To je bilo dovoljno vremena da pobjegnu iz zemlje - kazao je Milan Popović Pop, tada načelnik Drugog sektora beogradske policije, koji je vodio akciju i osobno uhitio Koprivicu.

Koprivica je u lipnju iste godine osuđen na četiri godine zatvora, Danilo na godinu, a Marko na šest mjeseci zatvora. Sva trojica su izašli iz zatvora puno prije, zbog dobrog vladanja.

Nepunih godinu dana prije ove pljačke, zemunski klan je iz automobila oteo predsjednika 'Delte' Miroslava Mišković na Novom Beogradu. Stavili su ga u prtljažnik i pobjegli. Oslobađanje tada najmoćnijeg srpskog biznismena naplatili su sedam milijuna maraka, a kasnije su za to na osam godina zatvora osuđeni braća Miloš i Aleksandar Simović te Vladimir Milisavljević na sedam godina zatvora, saznaje Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:25