SKRIVENO ORUŽJE

Izvješće otkriva neprijavljeni sjevernokorejski stožer baze projektila

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2019. u 22:52

Soldiers hold weapons while sitting on a vehicle carrying rockets as it drives past the stand with North Korean leader Kim Jong Un during a military parade marking the 105th birth anniversary of the country's founding father, Kim Il Sung in Pyongyang, April 15, 2017. REUTERS/Damir Sagolj - RTS12FCM
Damir Sagolj / REUTERS

Jedna od 20 neprijavljenih baza balističkih projektila u Sjevernoj Koreji služi kao stožer projektila, prema izvješću Centra za strateška i međunarodne studije (CSIS) objavljen u ponedjeljak.

"Sino-ri baza projektila i projektili Nodong raspoređeni na toj lokaciji uklapaju se u pretpostavljenu nuklearnu vojnu strategiju Sjeverne Koreje osiguravajući na operativnoj razini sposobnost za prvi nuklearni ili konvencionalni udar", reklo je izvješće.

Otkriće neprijavljenog stožera projektila dolazi tri dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio u petak da se "veseli" drugom summitu na kojem će razgovarati o denuklearizaciji sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom krajem veljače.

CSIS, koji je u studenom izvijestio o 20 neprijavljenih baza, je rekao da Sjeverna Koreja nije nikad prijavila bazu Sino-ri te da kao rezultat toga "izgleda da nije predmet pregovora o denuklearizaciji".

Izvješće napominje da bi baze s projektilima vjerojatno bile predmet prijave, provjere i demontaže u eventualnom dogovoru o denuklearizaciji.

"Sjevernokorejci neće pregovarati o stvarima koje ne prijave", rekao je Viktor Cha, jedan od autora izvješća. "Izgleda da igraju igru. I dalje će imati sve te operativne sposobnosti"," čak i ako unište prijavljena nuklearna postrojenja.

Smješten 212 km sjeverno od demilitarizirane zone kompleks Sino-ri je baza od 18 četvornih kilometara koja igra ključnu ulogu u razvitku balističkih projektila koji mogu dosegnuti Južnu Koreju, Japan pa čak i američki teritorij Guam u zapadnom Pacifiku, reklo je izvješće.

U njemu je postrojba veličine pukovnije opremljena balističkim projektilima srednjeg dometa Nodong-1, dodaje izvješće.

Satelitske slike baze od 27. prosinca 2018. pokazuju ulaz u podzemni bunker, ojačana skloništa i stožer, kaže izvješće.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo