KONTROVERZNA DEVOKALIZACIJA

'IZVOLITE KIRURŠKI UŠUTKATI SVOJE PSE!' Sud im odredio da lavež koji uznemiruje susjede moraju riješiti na način kojem se mnogi stručnjaci protive

 o2ma / CC

Sud u američkoj saveznoj državi Oregon naredio je da Karen Szewc i John Updegraff moraju kirurškim putem prigušiti lavež svojih tibetanskih mastifa nakon što su ih njihovi susjedi Debra i Dale Krein tužili, piše The Washington Post.

Szwec i Updegraff se od 2002. godine u svojemu domu u Rouge Riveru bave uzgojem tibetanskih mastifa, velikih pasa koji se najčešće koriste za čuvanje ovaca.

No, bračnom paru Krein lajanje mastifa vrlo brzo je postalo prenaporno. 'Psi bi, kada god njihovih vlasnika nije bilo kod kuće, dugo i nekontrolirano lajali', rekli su Kreinovi na sudu.

Ovo nije prvi put da se Szewc na sudu našla zbog laveža svojih pasa.

Okrug Jackson ju je 2004. i 2005. godine prijavio za remećenje javnog reda i mira jer je, kako kažu, dopustila svojim dvama psima da laju dugo i često. Szewc se pravdala da to nije moguće budući da je ona vlasnica farme od nekoliko hektara na kojoj žive ovce, koze i kokoši. Za farme, naime, vrijede drukčija pravila što se tiče održavanja javnog reda i mira.

Sud u okrugu Jackson odbacio je taj argument, ustvrdivši da Szewcino imanje nije farma te joj je naredio da mora platiti novčanu kaznu od 400 dolara. Szewc je nadalje mogla birati - ili će pse premjestiti na drugu lokaciju ili će im kirurškim putem prigušiti lavež.

Nije jasno je li Szewc nakon sudske presude uistinu prigušila lavež svojih pasa.

Bračni par Krein 2012. je godine prvi puta tužio Szewc i Updegraffa jer su smatrali da uzgajivači pasa nisu poduzeli mjere koje bi osigurale manje laveža pasa. U tom je trenutku na Szewcinom imanju bilo najmanje šest pasa, sve tibetanskih ili pirinejskih mastifa.

Vlasnici pasa ponovno su pokušali argumentirati da vode farmu te da za njih pravilnik o lavežu pasa na vrijedi. Kreinovi su tvrdili da su psi nekada počinjali lajati već u pet ujutro te da ih zbog laveža pasa rođaci nisu htjeli posjećivati te da su njihova djeca mrzila boraviti oko kuće. Kreinovi su čak i snimili lavež.

'Ti su psi moji zaposlenici', Szewc je rekla za The Oregonian. 'Ne držimo pse kako bismo maltretirali susjede već da bismo čuvali ovce. Da nemam pse, svoje bih ovce morala štititi oružjem. Oružje ne moram koristiti ako imam pse. To je pasivan način zaštite domaćih životinja.'

Kada su Kreinovi u travnju 2015. godine ponovno tužili Szewc i Updegraffa zbog laveža pasa, sud je naredio da im vlasnici mastifa moraju platiti 238 tisuća dolara odštete te da moraju kirurškim putem prigušiti lavež svojih pasa.

Szewc i Updegraff su i treći puta pokušali argumentirati da su ti psi nužni za funkcioniranje njihove farme.

U srijedu je tročlano vijeće Suda za prizive u Oregonu potvrdilo presudu iz 2015. godine, složivši se pritom da Szewc i Updegraff ne vode farmu.

Nije se raspravljalo o tome je li prigušivanje laveža pasa prikladno rješenje.

Devokalizacija, odnosno prigušivanje laveža kirurškim putem, operacija je kojom se snižava glasnoća laveža pasa. U nekim se slučajevima tom operacijom lavež može i eliminirati. Operacija je djelomično zabranjena u šest saveznih država, a mnoge organizacije koje se brinu za dobrobit životinja i veterinari joj se protive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:11